Rusia încearcă să folosească Transnistria nerecunoscută pentru a destabiliza situația din Moldova

22 1 F 5

Ea, de asemenea,  pregătește terenul informațional pentru a justifica escaladarea rusă în regiune, comunică RBK-Ucraina cu referire la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).  Potrivit raportului, la sfârșitul anului trecut, autoritățile moldovenești au acuzat forțele ruse de menținere a păcii din Transnistria de numeroase încălcări, în special de utilizarea necorespunzătoare a dronelor în timpul exercițiilor, ceea ce a declanșat un atac informațional din partea unui blogger militar pro-Kremlin.

Membrii delegației moldovenești la Comisia Mixte de Control a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în timpul unei reuniuni din 18 ianuarie, au cerut Comisiei să investigheze forțele de menținere a păcii rusești în legătură cu utilizarea armelor de calibru mic, a dronelor și a armelor simulate în timpul exercițiului, care ar fi avut ca scop respingerea unui atac de sabotaj asupra unui avanpost de menținere a păcii din zona de securitate moldovenească la 22 decembrie 2023.

Oficialul de la Chișinău a susținut că prezența și utilizarea acestor arme de către forțele ruse de menținere a păcii în zona de securitate a încălcat protocoalele Comisiei Mixte de Control și că forțele ruse de menținere a păcii nu au dezvăluit în mod corespunzător unele dintre aceste arme și drone din arsenalul lor.

După cum notează ISW, ca răspuns, un important blogger rus pro-Kremlin a declarat la 21 ianuarie că autoritățile moldovenești au sporit presiunea asupra autoproclamatei Republici Moldovenești Transnistrene, cerând retragerea forțelor de menținere a păcii rusești și exercitând presiuni economice asupra cvasi-entității.

„Declarațiile unui „corespondent de război” rus afiliat Kremlinului și acuzațiile lui Krasnoselski fac probabil parte dintr-o operațiune de informare menită să destabilizeze Republica Moldova, care se învecinează cu România, membră NATO, și să justifice orice viitoare escaladare rusă în regiune”, se arată în raportul ISW.

Recent, Președintele moldovean, Maia Sandu, a declarat că Rusia va încerca din nou să destabilizeze țara în primăvară prin utilizarea regimului din Transnistria nerecunoscută. Institutul pentru Studiul Războiului nu a exclus ca Kremlinul să folosească Transnistria pentru a bloca coridorul de cereale.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

Добавить комментарий