CARTEA ISTORIEI VEȘNIC DESCHISĂ – 18 MAI

18 5 IS 4

La 18 mai 1822  s-a născut la Mamorniţa (Vama, Țureni), sat de lângă Cernăuţi, Gheorghe Sion, poet, dramaturg, traducător şi memorialist, membru titular, din 1868, al Academiei Române.

Gheorghe (George) Sion (1822-1892) se trage dintr-o familie boierească din Hârșova, județul Vaslui. În 1848 a luat parte la mișcarea revoluționară din Moldova. În 1860 a scos „Revista Carpaților”. A scris versuri și piese de teatru fără o valoare deosebită. Proza memorialistică („Suvenire contimpurane”), remarcabilă prin culoarea și fluența evocării, cuprinde portrete memorabile și pitorești, descrieri de atmosferă, realizând în cuprinsul povestirii valoroase nuvele autonome. A tradus din clasicii și romanticii francezi. Au rămas în conștiința populară versuri scrise de Sion, precum „Mult e dulce și frumoasă / limba ce-o vorbim” sau „Astăzi anul se-nnoiește / Plugușorul se pornește” , cuprinse in volumul intitulat  „Din poesiile lui George Sion”, scos de sub tipar în 1857.

18 5 IS 3

Una dintre  opere remarcabile  ale lui Gheorghe Sion este „Suvenire contimpurane” (1888),  care ne introduce în lumea Moldovei din secolul al XIX-lea. Această carte este un veritabil caleidoscop al epocii sale, care se desfășoară într-un mod inconfundabil. Proza memorialistică a lui Sion este o mărturie complexă a vremurilor tumultuoase prin care a trecut Moldova și a oamenilor care au făcut parte din această istorie.

Un aspect notabil al scrierilor lui Sion este talentul său de povestitor. El ne conduce prin lumea sa, dezvăluindu-ne fragmente din copilărie și tinerețe, atmosfera familială și peisajele naturale ale moșiei sale din Hârșova. Cu o plăcere deosebită, Sion pune în lumină personaje și întâmplări care au lăsat amprente adânci în memoria sa. Nu putem trece cu vederea influența pe care o au operele clasicilor și romanticilor francezi în creația lui Sion. Acesta a tradus din acești maeștri ai literaturii, aducând astfel în Moldova bogăția și rafinamentul literarilor francezi. Prin intermediul lui, au ajuns la publicul românesc marile capodopere ale literaturii universale.

18 5 IS 2

Cu toate acestea, Gheorghe Sion nu a fost doar un scriitor și traducător talentat. El a avut și o bogată activitate publicistică, în care a abordat o gamă diversă de subiecte. Mai mult decât atât, a fost un personaj implicat în mișcarea culturală și politică a vremii sale. A fost secretar general al Societății Academice Române și ulterior vicepreședinte al Academiei Române, fapt ce subliniază importanța sa în lumea intelectuală a secolului al XIX-lea.

18 5 IS 5

În pofida acestor contribuții valoroase, Gheorghe Sion nu a fost scutit de critici. El a fost trecut prin filtrul aspru al lui Titu Maiorescu, care l-a considerat incontinență lirică și i-a pus în evidență lacunele de cultură literară. Însă, opera sa a rezistat trecerii timpului și este recunoscută astăzi ca o mărturie importantă a vieții și culturii din Moldova din secolul al XIX-lea. „Suvenire contimpurane” (1888) reprezintă nu doar amintirile unui scriitor talentat, ci și o fereastră către o epocă tumultuoasă din istoria Moldovei. Gheorghe Sion ne dezvăluie o lume vibrantă, plină de personaje fascinante și evenimente semnificative. Această operă merită să fie citită și apreciată pentru contribuția sa la literatura și istoria românească.

18 5 IS 1

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий