„MICII PRINȚI” CARE VOR CUCERI REGATUL MUZICII

29 5 MB 1

Este vorba de Premiul Mare al Festivalului-Concurs Internațional al Talentelor Lumii „Micul Prinț”, care s-a desfășurat recent în capitala Republicii Moldova – Chișinău. După cum remarcă organizatorii,  actuala, cea de-a XXXII ediție a festivalului, a fost deschisă de câteva sute de dansatori din Moldova și Ucraina. Apoi au urmat tinerii vocaliști. Regiunea Cernăuți a avut doi reprezentanți la acest festival-concurs de prestigiu – pe vocalistul Dumitru Paulencu, elev la Liceul din Voloca și membru al Ansamblului „Perla” de la Școala Populară de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți, și pe interpreta Ala Caștelean, în calitate de membru al juriului internațional. Dumitru Paulencu a câștigat Marele Premiu, iar Ala Caștelean a primit diploma Ambasador al Culturii și legitimația de membru al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație. Pentru ambii este un succes formidabil.

–Pentru mine Festivalul-Concurs „Micul Prinț” este un deschizător de drumuri în marea artă. Organizatori ai lui sunt Dan Verejanu, președintele concursului, și poeta Renata Verejanu.  Cu zece ani în urmă am devenit laureată al lui și grație acestui fapt, am fost invitată acum în componența juriului internațional. Ca membru al juriului am avut dreptul să aduc un participant. Urmăresc permanent evoluarea lui Dumitru Paulencu care inspiră mari speranțe. De aceea i-am și propus să-și încerce norocul și la Chișinău. A fost o alegere foarte reușită, căci anume Dumitru Paulencu a devenit deținătorul Marelui Premiu. Deci, trofeul principal al Festivalului-Concurs „Micul Prinț” a fost adus în Bucovina, la Voloca. Trofeele respective au fost înmânate participanților care s-au clasat pe locurile întâi, doi și trei. Ucraina a mai avut un participant la festivalul de la Chișinău – Ansamblul de dansuri din orașul Reni, regiunea Odesa, care a ocupat locul întâi.

29 5 MB 2

Trofeul „Micul Prinț” înseamnă un mare succes pentru adolescentul Dumitru Paulencu, obișnuit cu scenele mari și cu participările la mai multe concursuri și festivaluri internaționale în componența Ansamblului „Perla”, iar pentru părinții lui – o bucurie nemaipomenită.

–Dumitru e înzestrat cu har muzical și noi, părinții, ne străduim ca el să-și dezvolte aptitudinile. Chiar din clasa întâi l-am înscris la Școala de Artă „Ciprian Porumbescu”, deschisă de Iurie Levcic. A fost primit și în Ansamblul „Perla”, având în acești șase ani multe evoluări peste hotare. Suntem foarte recunoscători lui Iurie Levcic pentru asemenea posibilități și pentru instruirea muzicală pe care o primesc copiii care frecventează Școala de Artă „Ciprian Porumbescu”, afirmă părintele Pavel Paulencu, tatăl lui Dumitru. De asemenea, vreau să mulțumesc Consulatului General al României la Cernăuți, din partea căruia fiul nostru, Dumitru Paulencu, a primit, la 1 decembrie anul trecut, „Diploma de Excelență”, fapt care l-a încurajat în mod deosebit.

29 5 MB 3

De la acest succes până la triumful de la Chișinău au trecut doar câteva luni…

–E adevărat, dar au fost luni de muncă intensă, remarcă domnul părinte Pavel. Or, orice performanță se obține prin muncă. Am primit cu bucurie invitația ca fiul nostru să participe la Festivalul-Concurs „Micul Prinț” de la Chișinău. Dumitru a pregătit două cântece – „Rugă pentru părinți” și „Pentru ea” – foarte populare în rândurile melomanilor. Dar ni s-a spus că, deoarece el va reprezenta Ucraina, trebuie neapărat să se prezinte cu un cântec ucrainean. Am ales cântecul „Ștergarul” – o piesă foarte complicată, deoarece interpretul trebuie să dispună de un diapazon larg al vocii, adică să poată lua notele joase și notele înalte. Pentru fiul nostru aceasta nu este o problemă. El este obișnuit și cu cântecul ucrainean, căci s-a prezentat cu succes în cadrul Concursului regional „Steluța bucovineană”. Am hotărât ca el să ia lecții suplimentare și particulare de canto la compozitorul Dumitru Caulea. Dacă la Iurie Levcic Dumitru a însușit măiestria de a interpreta cântece populare, la Dumitru Caulea el obține deprinderi pentru cântecul de estradă și clasic.

Dumneavoastră, domnule părinte, ați studiat muzica la Seminarul Teologic și puteți aprecia capacitățile muzicale ale unui interpret. Ce ați așteptat de la evoluarea lui Dumitru Paulencu la Festivalul-Concurs de la Chișinău?

–Să vă spun sincer, așteptările noastre au fost destul de modeste. Ne-am fi bucurat, dacă s-ar fi întors chiar cu o „Diplomă de participant”. La Marele Premiu nu ne-am gândit. Dar odată ce Dumitru al nostru este deținătorul acestui trofeu prestigios, înseamnă că l-a meritat. Este foarte bine că există asemenea concursuri, unde tinerii au posibilitate să-și dezvăluie talentul.

29 5 MB 4

–În ultimul timp Dumitru Paulencu apare pe scenă tot mai des cu chitara…

–Nu este unicul instrument la care cântă. Frecventează Școala de muzică pentru copii din Voloca și însușește acordeonul, avându-l ca profesor pe Gheorghe Gostiuc, un instrumentist virtuos. Chitara a însușit-o singur, din propria dorință. Este bine că îmbină toate acestea cu vocalul. Este invitat să evolueze împreună cu vestita Orchestră de muzică populară din Voloca.

–Să revenim la cele spuse de Ambasadorul Culturii, Ala Caștelean – Festivalul-Concurs „Micul Prinț” este un deschizător de drumuri pentru tinerele talente. Credem că așa va fi și pentru Dumitru Paulencu, cât și pentru alți „prinți” înzestrați cu har deosebit pentru a cuceri Regatul Artei Muzicale. Vă dorim mari succese pe această cale.

–Și noi Vă mulțumim pentru propagarea tinerelor talente din dulcea noastră Bucovină.

30 5 Ф 1

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий