„Sufletul a devenit poezie”

31 5 F 6

Poetul, traducătorul, publicistul, criticul literar şi istoricul cultural, Mircea Lutic, pe data de 29 mai ar fi împlinit 85 de ani. Cu acest prilej, la Biblioteca din Ropcea  s-a desfăşurat „ora de comunicare” – profesoara de română de la Liceul „Ştefan cel Mare” din localitate,   E. D. Bindiu,  le-a relatat elevilor clasei a VI B, despre viaţa şi creaţia vestitului om de litere bucovinean.

Mircea Liutic, născut în satul vecin cu Ropcea – Iordăneşti,  este autorul a numeroase culegeri de poezie, publicistică, traduceri din literatura ucraineană și universală în limba română. A tradus poezii și proză pentru antologii, manuale școlare. Opere ale sale au fost traduse în ucraineană, rusă, franceză, bulgară și maghiară. A fost membru al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina, Republica Moldova și România, laureat al Premiului literar internațional „Ivan Franko”, al Premiului  „Mihai Eminescu” al Academiei Române, precum şi  al premiilor literare regionale „Dmytro Zagul”,   „Isidor Vorobchievici”,  al Premiului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi  al Premiului de onoare al Uniunii Naţionale a Scriitorilor din Ucraina.  Mircea Lutic s-a învrednicit de Diploma de onoare a Radei Supreme a Ucrainei, de medalia „Întru slava orașului Cernăuți”, o diplomă și o medalie din partea Președintelui României, precum și Ordinul Național al României „Pentru Serviciul Credincios”.

În 2015 lui  Mircea Lutic i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al Bucovinei pentru contribuția personală semnificativă la viața social-politică, dezvoltarea socio-economică, umanitară și culturală a regiunii Cernăuți, merite deosebite în renaşterea și valorificarea patrimoniului cultural, crearea de valori spirituale.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий