ISW: Kremlinul se folosește de blocul electoral „Victoria” pentru a destabiliza situația din interiorul Moldovei

9 6 F 1

Rusia încearcă să folosească blocul electoral moldovenesc „Victoria”, legat de Kremlin, pentru a destabiliza societatea și democrația din Moldova, scrie RBK-Ucraina cu referire la un raport al Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA.

Astfel, la 8 iunie, Oazu Nantoi, deputat în parlamentul moldovean din partea Partidului „Acțiune și Solidaritate”, a declarat că Moscova se folosește de blocul electoral „Victoria” pentru a desfășura operațiuni de informare și a mobiliza „coloana a cincea” pro-rusă din țară. „Scopul Kremlinului este de a răspândi dezinformarea, de a crea frică și haos în Moldova, de a manipula și controla societatea moldovenească”, a scris ISW, citând declarația politicianului. Nantoi a îndemnat Moldova să lupte împotriva canalelor media și a finanțării politice care fac parte din operațiunile hibride ale Rusiei. Deputatul a comparat utilizarea de către Kremlin a blocului „Victoria” cu utilizarea companiei rusești de informații „Al nouălea val” pentru a ataca Ucraina, răspândind narațiuni false despre această țară în Occident.

Vorbind despre Republica Moldova, opinia analiștilor ISW converge cu poziția politicianului moldovean Oazu Nantoi. Ambele părți consideră că Federația Rusă dorește să destabilizeze situația.  „ISW continuă să creadă că Kremlinul caută să folosească blocul electoral „Victoria”, creat în aprilie 2024 de politicieni pro-ruși și de opoziție moldovenească legați de Kremlin, pentru a destabiliza societatea și democrația moldovenească”, au concluzionat experții.

Vă reamintim că fostul șef al Statului Major General al Republicii Moldova, Igor Gorgan, a predat date secrete Rusiei. În special, informații despre vizitele în țară ale reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării.

După cum a relatat anterior RBK-Ucraina, 12 țări UE cer ca negocierile privind aderarea Ucrainei și a Moldovei în bloc să înceapă încă din luna iunie.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий