Sănătate şi nutriţie. Fructele: beneficii și recomandări pentru consum

0000 Acum Fructe 1

Consumul de fructe este recomandat de medici, întrucât acestea au o mulțime de efecte benefice asupra organismului.  O dietă bogată în fructe și legume poate ajuta la reducerea riscului a numeroase cauze principale de îmbolnăvire și chiar deces, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, unele tipuri de cancer și obezitatea. Cu toate acestea, puțini adulți consumă cantitatea recomandată zilnică de fructe și legume.

Beneficii asociate consumului de fructe.  Dovezile privind efectele benefice asupra sănătății ale consumului adecvat de fructe au crescut constant. Acest lucru se întâmplă în special în ceea ce privește efectele prebiotice ale fibrelor bioactive și rolul lor în controlul greutății, îmbunătățirea stării de bine și îmbătrânirea sănătoasă. În plus, consumul regulat de fructe aduce numeroase beneficii pentru sănătate și menținere, acestea includ: •Protejează sănătatea gastrointestinală a colonului (de exemplu: constipație, sindromul colonului iritabil, boli inflamatorii ale intestinului și boli diverticulare);  •Promovează gestionarea greutății pe termen lung; •Reduce riscul de boli cardiovasculare; •Reduce riscul de diabet de tip 2 și sindrom metabolic; •Apără împotriva cancerului colorectal și pulmonar; •Menține organismul sănătos pentru o îmbătrânire de succes; •Reduce severitatea astmului și a bolii pulmonare obstructive cronice; •Crește bunăstarea psihologică și reduce riscul de depresie; •Contribuie la o densitate minerală osoasă mai mare la copii și adulți; •Reduce riscul de dermatită seboreică; •Ajută la atenuarea severității tulburării din spectrul autismului.

Fie că vrei să slăbești, să ai pielea mai strălucitoare și păr mai des, fie că ai probleme cu hipertensiunea sau altele, fructele îți vin în ajutor, rezolvând o mulțime de probleme de sănătate.  Conținutul bogat în minerale, vitamine, flavoinoizi și antioxidanți al fructelor, fac din acestea un aliat de preț al sănătății.

Când este recomandat să mâncăm fructe. Cea mai potrivită parte a zilei pentru consumul de fructe este dimineața. Consumul fructelor pe stomacul gol, imediat după ce ai băut un pahar cu apă, are efecte benefice asupra organismului, oferindu-i energia necesară pentru un început de zi reușit. Fiind o sursă bogată de antioxidanți, fructele ajută organismul să scape de efectul nociv al radicalilor liberi asupra organismului.

Poți consuma fructe și după-amiază, însă în a doua parte a zilei metabolismul încetinește, ceea ce înseamnă că fructele, fiind bogate în zahăr, vor crește glicemia și vor determina sistemul digestiv să se activeze. Asta înseamnă că va apărea curând senzația de foame.

De asemenea, consumul de fructe este recomandat și între mese, acestea fiind digerate rapid. Fructele trebuie neapărat consumate pe stomacul gol, astfel încât să fie procesați toți nutrienții, toate fibrele și toate zaharurile simple cu ușurință, iar organismul să beneficieze de proprietățile acestora din plin.

Medicii nutriționiști sunt de părere că fructele reprezintă gustarea ideală între mese, fiind sărace în calorii, însă bogate în minerale și nutrienți valoroși pentru organism.

După ce mănânci fructe, asigură-te că aștepți cel puțin 30 de minute înainte de a consuma orice alt aliment. Astfel, acestea vor fi deja digerate și nu există riscul să înceapă procesul de fermentație în stomac, proces care generează balonare, flatulență și disconfort abdominal. În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet, lucrurile stau puțin diferit. Diabeticii ar trebui să mănânce fructe la cel puțin două ore după masă și cu o oră înaintea următoarei mese.

În ceea ce privește activitățile sportive, este recomandat să se consume fructe înaintea unui antrenament, întrucât ele ne oferă o doză zdravănă de energie, care va susține efortul din timpul antrenamentului. Și după antrenament sunt recomandate fructele, pentru a reechilibra din punct de vedere energetic organismul. Bananele și mango sunt fructele cele mai indicate înainte și după sport.

În timpul curelor de slăbire, ori dacă vrei să slăbești fără să ții o cură, este recomandat să consumi fructe înainte de masă pentru că fructele și apa din fructe oferă senzația de sațietate, ceea ce înseamnă că nu vei fi tentat să mănânci mai mult decât e cazul la următoarea masă.

Cel mai nepotrivit moment pentru consumul de fructe este seara, înainte de culcare. Orice aliment consumat înainte de culcare va tulbura somnul.

E bine de ştiut.  Este adevărat că dacă consumi multe fructe și legume, acest lucru oferă multe beneficii pentru sănătate. Dar să nu uităm că este important să le selectăm și să le pregătim în siguranță. Uneori, fructele și legumele crude conțin germeni dăunători, cum ar fi Salmonella, E. coli și Listeria. Înainte de servire, se spală bine fructele și legumele, și coaja acestora, chiar dacă nu le consumi cu tot cu coajă. Riscul ca germenii de pe învelișul fructului să ajungă în miez în timpul tăierii este foarte mare. Evită să speli fructele și legumele cu detergenți sau alte soluții, folosește o apă bună.  Trebuie de consumat fructe zilnic, întrucât sunt extrem de sănătoase şi gustoase. Ideal ar fi să mănânci un singur fruct odată, să nu le combini între ele, deoarece îngreunează digestia. (Click! Sănătate)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий