CARTEA ISTORIEI VEȘNIC DESCHISĂ – 7 IULIE

7 7 IS 5

La 7 iulie 1923 s-a născut  regizorul de teatru şi film, scenograful, actorul  şi arhitectul român Liviu Ciulei. A fost arhitectul care a redesenat istoria filmului și a teatrului românesc.

Liviu Ciulei s-a născut la București. Puțini știu că tatăl său a fost un constructor care a contribuit decisiv la ridicarea Bucureștiului modern în anii 30-40. Liviu Ciulei a studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București (1946) şi arhitectura (1949). A debutat ca actor în 1945, la Teatrul Mic în spectacolul „Încătușarea”, după piesa „Animal Kingdom” scrisă de Philip Barry. Ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din București, mai târziu numit Teatrul „Bulandra”, unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash.  În 1961 a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei „Cum vă place” a lui Shakespeare. A mai montat, printre altele: „Opera de trei parale”, „O scrisoare pierdută”, „Azilul de noapte”, „Leonce și Lena”, „Elisabeta I”.

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului „Bulandra”, între anii 1963 și 1974.  Sub conducerea sa, Teatrul „Bulandra” devenise cea mai importantă instituție teatrală a vremii, nu doar în România, acolo lucrând practic în același timp, marii regizori de teatru David Esrig, Lucian Pintilie și Radu Penciulescu. În 1974  a fost îndepărtat de cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera „Revizorul”, montată de Lucian Pintilie.

7 7 IS 3

În 1965, Ciulei realizează una dinte capodoperele cinematografiei românești și europene, filmul „Pădurea Spânzuraților”, premiat pentru regie la Cannes. După succesul răsunător de la Cannes a mai realizat doar un film pentru TVR, „O scrisoare pierdută”, în 1977, cu Ștefan Bănică, Aurel Cioranu și Octavian Cotescu în roluri principale. Spre finalul vieții sale, Liviu Ciulei explica dispariția sa ca regizor de film: „Pe undeva am fost eu de vină. Toate filmele pe care le-am propus după „Pădurea spânzuraţilor”  mi-au fost refuzate. Vroiam să fac „Visul unei nopţi de vară”, trebuia să joace şi Monica Vitti, era o combinaţie cu italienii care a căzut. După aceea am propus tot un Shakespeare, „Regele Lear”, am vrut să-l fac cu ţărani din Maramureş. Şi a fost refuzat. Iar ceea ce mi se oferea nu-mi plăcea”.

7 7 IS 2

În schimb, Ciulei nu a încetat să regizeze teatru. De asemenea, a semnat peste 100 de scenografii de teatru, datorită talentului său de arhitect, profesie pe care a învățat-o până la urmă, la insistențele tatălui său, începând cu 1949. Ciulei considera că cel mai mare succes al său în regia de teatru a fost montarea spectacolului „Moartea lui Danton”, la Berlin, în anul 1967. La premieră actorii au fost chemaţi la aplauze de 63 de ori.

7 7 IS 2 a

A părăsit România în anul 1980 și a lucrat în multe țări din Europa, America de Nord, Australia. A fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie  din Minneapolis, Minnesota  1986 (Statele Unite), iar din 1986  profesor de teatru la Columbia University şi New York University, în oraşul New York. S-a întors în țară după 1989. A revenit ca regizor la „Bulandra” după căderea comunismului și a montat spectacole celebre precum „Visul unei nopți de vară” și „Hamlet”, cu Marcel Iureș în rol principal. A fost numit Director de Onoare al Teatrului „Bulandra”. Ca arhitect, în afara scenografiilor majorității pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului „Bulandra”, precum și a altor teatre.

A decedat la 25 octombrie 2011 la Munchen, Germania.

7 7 IS 3 a

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий