Planificare și Cooperare pe obiectivul strategic: Moldova 2030

9 7 F 2

În perioada 4-6 iulie 2024, Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, a participat la Forumul Economic Regional Moldova, organizat la Vatra Dornei de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, cu susținerea Consiliului Județean Suceava. Coorganizatori ai Forumului au fost Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Camera de Comerț și Industrie Suceava, Primăria municipiului Vatra Dornei, Primăria orașului Gura Humorului Suceava, Primăria orașului Siret, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava, Patronatul IMM Suceava, informează pe contul său de Facebook Consulatul General al României la Cernăuți.

Manifestarea, având ca obiectiv central asigurarea condițiilor necesare de ,,Planificare și Cooperare pe obiectivul strategic: Moldova 2030”, a reunit lideri din business, experți, factori de decizie, reprezentanți ai mediului diplomatic din regiune, care au abordat provocările și oportunitățile economice specifice Europei de Sud-Est, evidențiind avantajele dezvoltării Regiunii Moldova (NE României și Republica Moldova).

Consulul General al României la Cernăuți a participat în cadrul panelului de Investiții ,,Romania – Ukraine»  din care au făcut parte: Maria del Carmen Barrera Chamorro, reprezentantă a Secției pentru Uniunea Economică și Monetară și Coeziunea Economică și Socială din cadrul Comitetului European, Mykola Guitor, prim-vicepreședinte al Consiliului Regional Cernăuți, Iulia Hrițcu-Andrieș, consilier al șefului Administrației Militare Regionale Cernăuți, Serhii Tatuseak, președintele ONG ,,Euroregiunea Nistru”, Cezar Grozavu, director executiv al Biroului de Cooperare Transfrontalieră Suceava, Vasile Asandei, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Consulul General, Irina-Loredana Stănculescu, a felicitat organizatorii pentru agenda generoasă și dinamică a evenimentului, în măsură de a oferi participanților oportunitatea de împărtășire a ideilor, de a stabili conexiuni și noi căi de colaborare. A menționat că oficiul consular al României la Cernăuți a susținut constant prioritățile, proiectele și cooperarea transfrontalieră, în beneficiul cetățenilor ambelor state, cu un câștig major în ceea ce privește dezvoltarea regională. Șeful oficiului a precizat că, pe axa cooperării transfrontaliere, regiunea Cernăuți și județul Suceava, instituțiile și organismele interesate, cu sprijinul direct al ministerelor de resort, au demonstrat capacitatea de a coopera cu succes în varii domenii. Programul Operațional Comun RO-UA 2014-2020 este un exemplu în acest sens, accentuând importanța investițiilor în zona de frontieră și deschizând perspectivele unor noi parteneriate în vederea accesării fondurilor europene disponibile prin Programul de cooperare 2021-2027.

Între participanți s-a aflat și Maria Grapini, europarlamentar, speaker în cadrul panelului ,,Importanța fondurilor europene în dezvoltarea regională”, care a evidențiat ,,importanța coeziunii instituționale, parteneriatul public-privat, reformarea administrativă, creșterea puterii de negociere cu UE, accesul la informații, mai mult pragmatism în instituțiile care gestionează fondurile europene”.

Amfitrion al evenimentului a fost Ion Ștefanovici, președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, iar prezentator Mihaela Crăciun, producător TVR International, se arată în comunicatul Consulatului General al României la Cernăuți.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий