România va elabora rachete anti-navă în cooperare cu Ucraina

3 8 F 7

România intenționează să dezvolte arme în cooperare cu Ucraina. În special, rachetele anti-navă R-360 „Neptun”. În 2022, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus crucișătorul rus Moscova cu această rachetă, comunică agenția de presă de apărare Army Recognition.

Importanța cooperării dintre București și Kiev în sectoarele apărării și energiei a fost subliniată de Ambasadorul Ucrainei în România, Igor Prokopciuk.  În aprilie 2023, s-a aflat că industria de apărare ucraineană lucrează la modernizarea rachetei P-360. România dorește ca Ucraina să fie un aliat în controlul Mării Negre. Planurile pentru parteneriatul militar-industrial româno-ucrainean sunt concepute pentru perioada postbelică, notează Army Recognition.

R-360 Neptun este o rachetă de croazieră subsonică elaborată de Biroul ucrainean de proiectare „Luci”. A fost prezentată pentru prima dată la expoziția internațională ]Armata şi securitatea”  în 2015 la Kiev, iar în 2021 a fost adoptată de marina ucraineană. Aceste rachete cântăresc 870 kg și au o lungime de 5,05 metri. Ele sunt concepute pentru a lovi nave cu un deplasament de până la 9.000 de tone.

Racheta „Neptun” a fost utilizată de armata ucraineană în aprilie 2022, în timpul atacului asupra crucișătorului rus „Moscova”. Nava s-a scufundat. În luna iunie a acestui an,  „Neptun” a lovit un depozit de petrol din ţinutul Krasnodar al Federației Ruse. În august, proiectul The War Zone a raportat, citând un reprezentant al Ministerului ucrainean al Apărării, că Ucraina își modernizează racheta antinavă „Neptun” pentru a putea lovi ținte din Moscova și alte locații îndepărtate din Rusia.

În decembrie 2023, adjunctul ministrului apărării, Ivan Gavryliuk, a declarat că Ucraina lucrează în prezent la o versiune cu rază lungă de acțiune a rachetei pentru sistemul „Neptun”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий