CARTEA ISTORIEI VEȘNIC DESCHISĂ – 6 AUGUST

6 8 IS 1

La 6 august 1941 s-a născut Cezar Ivănescu, poet, dramaturg, scriitor și director de editură român.  Cu o săptămână înainte de deces a fost propus drept candidat al Albaniei la Premiul Nobel pentru Literatură, grație originii albaneze a mamei, Xantipa.

Albanez după mama sa, Xantipa Naum, Cezar Ivănescu a declarat în repetate rânduri că are origini albaneze,  afirmând și că „de la albanezi am luat curajul și de la români puterea de a îndura”.  În 15-17 aprilie 2008, cu doar o săptămână înaintea morții sale, participă, la Tirana, în prezența a numeroase personalități, la lansarea antologiei „Loję Dashurie” (Jeu d’Amour). Vizita se încheie cu propunerea ca  scriitorul Cezar Ivănescu să fie nominalizat drept candidat al Albaniei la Premiul Nobel pentru literatură.

6 8 IS 3

În anul 1968 lui Cezar Ivănescu  îi apare volumul de debut „Rod”, eveniment editorial de excepție despre care criticul Nicolae Manolescu scria: „Când în proză se va debuta cu cărți de valoarea Rodului lui Cezar Ivănescu, vom putea vorbi nu de o evoluție, ci de o adevărată revoluție“. Volumul este încununat cu Marele Premiu al Festivalului național de poezie „Mihai Eminescu“, Iași, 1968, ediția întâi. În 1973, Cezar Ivănescu efectuează, timp de trei săptămâni, o primă vizită în Albania trimis de Uniunea Scriitorilor din România. Este însoțit de prozatorul Augustin Buzura. Reîntors în România a tradus și a publicat din creaţia poeților albanezi.

6 8 IS 4

În anul centenarului morții lui Mihai Eminescu are gata pentru tipar un volum cu poeme închinate „Marelui său Maestru în absolut“ (1989), dar cartea este respinsă de diriguitorii editurii „Cartea Românească”. La 10 decembrie 1989, forțează, de aceea, organizarea unui spectacol de muzică și poezie sub genericul „Doina, închinare lui Eminescu“, la Casa de cultură „Mihai Eminescu“ din București. În noaptea de 21 spre 22 decembrie, la Radio „Vocea Americii“ i se recită premonitor Doina despre Fiara cea Apocalipsă și despre marginalizarea poporului român. Cezar Ivănescu  a candidat în iunie 2005 la funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor. A decedat în 2008. La 14 iunie 2018 i se conferă post-mortem „Titlul de Excelență în domeniul literar”. Critica din România îi apreciază astfel poezia: „Combinația particulară de folclor autohton, orfism incantatoriu și expresionism negru, vizionar, pigmentată adesea cu semnul exclamării la început de cuvânt, definește poezia metafizică, greu clasabilă, „sălbatică” și, întrucâtva, wagneriană a lui Cezar Ivănescu — inegală, cu căderi decepționante, dar cu numeroase momente de grație care-l plasează în elita liricii românești postbelice”.

6 8 IS 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

Добавить комментарий