Sfatul psihologului. Cum reacționezi corect când ești jignit? Acestea sunt cuvintele pe care trebuie să le spui!

Displeased female student bullied by her classmate standing alone in a hallway.

Oricui i s-a întâmplat măcar o dată în viață ca, în timpul unor întâlniri sau unei conversații, să aibă parte de un comentariu jignitor. Cum este cel mai indicat să reacţionezi într-o astfel de situaţie?

În primul rând, ești sigur că acel comentariu a fost cu adevărat jignitor? Sunt momente când problema nu constă în ceea ce ți se spune, ci în modul în care este exprimată ideea sau cum o percepi, în funcţie de starea ta emoțională. Întreabă-te dacă te simți rău pentru că a fost o replică ofensatoare sau pentru că a fost o reflectare a ceva ce tu însuți crezi, dar pe care nu vrei să-l recunoști? Pe de altă parte, ar trebui să observi intenția interlocutorului. Unele persoane pur și simplu nu se controlează îndeajuns când răspund, dar nu intenționează neapărat să jignească. Nu trebuie să taci dacă te-a deranjat ceva, dar tonul ar trebui să fie jos, mai ales dacă este o persoană pe care o apreciezi.

Exprimă-ţi emoţiile şi opiniile. A ști să exprimi ceea ce simți, ce ai nevoie și ce gândești cu adevărat despre un anumit subiect necesită multă introspecție, ceea ce nu este întotdeauna ușor. A te cunoaște pe tine însuți este cheia pentru a ști ce simți și ce ai nevoie, și nu ceea ce ar trebui să simți sau să ai nevoie.

Vorbeşte la persoana întâi.  Acesta este cel mai bun mod de a răspunde la lipsa de respect sau la orice alt tip de comentariu. Începe propozițiile cu formule precum: „După părerea mea…”, „Mă simt…”. În acest fel, răspunsul va preveni crearea unei neînțelegeri de proporții. Aminteşte-ţi că a fi realist nu înseamnă a fi vehement.

Păstrează-ţi calmul.  Uneori, dacă simți că nu ai fost respectat, poţi răspunde cu o furie disproporționată, mai ales dacă a fost ultima picătură care a umplut paharul. Respiră adânc și opreşte-te pentru a te gândi bine înainte de a răspunde şi a-ţi exprima cu calm opiniile.

Fii clar și direct.  Prea multe paranteze sau amintirea unor neplăceri din trecut nu te duce nicăieri, ci pur și simplu complică mai mult comunicarea. Uneori, se interpretează opusul a ceea ce ai fi vrut să spui. Desigur, a fi clar nu înseamnă a fi ofensator. Îți poți exprima părerile direct, dar fără a pierde ideea de bază.

Evită judecățile de valoare. Dacă nu-ți place să fii judecat, nu-i judeca pe ceilalți. Evită formule de genul: „Evident, așa eşti tu…”, pentru că aceasta îi transmite celuilalt că, dacă nu gândește la fel ca tine, se înșeală. (Click! Pentru femei)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий