Jocurile Olimpice 2024: Ucraina înregistrează cel mai bun rezultat din ultimii 12 ani după numărul medaliilor de aur

Ukrainian high jumper Yaroslava Mahuchikh holds her gold medal while speaking to journalists in Paris, France, Sunday, Aug. 5, 2024. (AP Photo/Hanna Arhirova)

Echipa națională a Ucrainei a încheiat oficial participarea la Jocurile Olimpice din 2024. Ultima șansă la medalie pentru ucraineni a fost medalia de bronz în finala luptelor categoria de greutate  97 kg a lui Murazi Mcedlilze, care a pierdut lupta.

Ucraina a câștigat 12 medalii în timpul turneului. Ultima medaliată a echipei ucrainene a fost adusă de luptătoarea Iryna Koliadenko, care a câștigat argintul la categoria de greutate 62 kg.

Cele 12 medalii ale Ucrainei reprezintă al doilea cel mai slab rezultat din istorie. Singura dată când ucrainenii au câștigat mai puține medalii a fost la Jocurile de la Rio 2016 (11).

În același timp, trei medalii de aur reprezintă cel mai bun rezultat al Ucrainei în 12 ani la Jocurile Olimpice. La cele două Jocuri anterioare, Ucraina a câștigat același număr de medalii în total: două la Rio 2016 și una la Tokyo 2020.

La Jocurile Olimpice Ucraina a câștigat trei medalii în două sporturi deodată — atletism și lupte.

„Medalia de aur a echipei naționale ucrainene în turneul de sabie pe echipe este a doua din istoria sa. Prima dată când femeile ucrainence au câștigat-o a fost în 2008, când din echipă făcea parte și Olga Harlan. Olga Harlan a devenit singura multi-medaliată din echipa națională a Ucrainei la Jocurile Olimpice din 2024: a câștigat aurul în turneul pe echipe și bronzul în campionatul individual de sabie. De asemenea, Harlan a repetat recordul național pentru numărul de medalii la Jocurile Olimpice — 5 (deținut anterior de înotătoarea Iana Klocikova).

Iaroslava Magucih a devenit primul atlet ucrainean din istorie care a câștigat două medalii la Jocurile Olimpice: „bronz” în Tokyo 2020 și „Aur” în Paris 2024.

Dublul podium obținut de Iaroslava Magucih și Iryna Gheraşcenko la săritura în înălțime este al treilea din istoria Ucrainei la Jocurile Olimpice de vară. Anterior, acest lucru s-a întâmplat în gimnastica ritmică (1996) și atletism (2008).

Oleksandr Hyjniak este al cincilea campion olimpic ucrainean la box. Ultima dată când Ucraina a câștigat medalii de aur la box a fost în 2012, când au evoluat Vasyl Lomacenko și Oleksandr Usyk.

În clasamentul final după numărul de medalii Ucraina deţine locul 22 – 12 medalii, urmată de România pe locul 23 – cu 9 medalii (3 de aur, 4 de argint şi 2 de bronz). Republica Moldova deţine locul 72 – cu 4 medalii – una de argint şi 3 de bronz.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий