Icoana mulțumirii noastre către Dumnezeu

19 8 F 1

În Ucraina, inclusiv în regiunea Cernăuți, continuă marcarea sărbătorilor creștin-ortodoxe pe stil vechi.  Astfel, la 19 august este sărbătorit praznicul Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos cunoscut în popor și sub denumirea de Probojenia (marcată pe stil nou la 6 august). Această denumire provine din limba slavonă și înseamnă „transformare” sau „schimbare”.

Conform tradiției bisericești, minunea Schimbării la Faţă a Domnului s-a săvârșit cu puțin timp înainte de Pătimirile Sale,  în anul 33, când i-a luat cu Sine pe Petru, Iacov și Ioan și au urcat împreună pe Muntele Taborului.

„S-a schimbat la față înaintea lor, și a strălucit față Lui că soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe că lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: „Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, lui Moise una și lui Ilie una”. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: „Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultați-L”. Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte” (Matei 17, 2-6; text paralel: Marcu 9, 2-7; Luca 9, 28-36).

Scopul Schimbării la Faţă a lui Hristos a fost acela de a-i întări pe ucenici în credinţa că El este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, pentru ca ei să nu fie deznădăjduiți în urma evenimentelor care aveau să se întâmple în zilele următoare.

Această sărbătoare este mai nouă decât celelalte praznice împărăteşti. Se pare că, la început, în ziua de 6 august (19 august)  se făcea aniversarea anuală a sfinţirii bisericii zidite în secolul IV de Sfânta Elena pe muntele Taborului, în locul în care Domnul S-a schimbat la Faţă.

În această zi, agricultorii aduc la biserică struguri, faguri de miere, dar și alte roade ale pământului, pentru a fi binecuvântate, pe care mai apoi le oferă de pomană. Se crede  că datina creștină a binecuvântării roadelor este veche: „Aceste prinoase sunt icoana mulțumirii noastre către Dumnezeu, dătătorul bunătăţilor. Găsim obiceiul în Epistola I către Corinteni (16, 2), în canonul 3 Apostolic, în canonul 28 al Sinodului al VI-lea Ecumenic, în scrierile Sfinţilor Părinţi ş. a.”.

19 8 F 2

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий