CARTEA ISTORIEI VEŞNIC DESCHISĂ – 26 AUGUST

26 8 IS 1

La 26 august 1907 a decedat Iosif Vulcan, gazetar și scriitor român,  animator cultural, membru al Academiei Române.  Iosif Vulcan a fost una dintre personalităţile remarcabile ale spiritualității românești din vremea sa, practicând un activism cultural în care s-a angajat total, cu o consecvență rar întâlnită în mediul scriitoricesc. Spirit iluminist și înflăcărat promotor literar, acesta a contrapus vicisitudinilor istorice redutele apărării limbii și ale creativității în diverse registre spirituale.  De numele lui sunt legate mai ales două mari înfăptuiri care au marcat în moduri diferite evoluția ulterioară a întregii literaturi române: întemeierea revistei „Familia” și debutul lui Mihai Eminescu în paginile acesteia. La care se mai pot adăuga, printre alte activități colaterale, și preocuparea pentru constituirea unui teatru de expresie românească în Transilvania, unul care să pătrundă în toate straturile sociale, dar și interesul pentru culegerea și valorificarea folclorului autohton.

26 8 IS 5

Iosif Vulcan s-a născut la 31 martie 1841, la Holod Bihor,  într-o veche familie greco-catolică. Studiile primare le urmează în comuna Leta Mare, unde se mută cu familia în 1844. Din 1851 urmează studiile medii la Gimnaziul Premonstratens din Oradea.   La sfatul tatălui său, se înscrie la facultatea de drept  a Universităţii din Budapesta. Pe Iosif Vulcan cariera de avocat nu-l satisface însă, deoarece îndrăgea literatura.   În luna iunie a anului 1865 Iosif Vulcan întemeiază revista „Familia”,   al cărei program era de a răspândi cultura românească în Transilvania. În februarie 1866 Iosif Vulcan primește la sediul redacției, de la un privatist de la Gimnaziul din Cernăuţi o scrisoare însoțită de o poezie, „De-aș avea”, semnată de Mihail Eminovici. Redactorul „Familiei”  este încântat de poezia primită, permițându-și însă o modificare, și anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu. Din acest motiv, Iosif Vulcan este considerat «nașul literar» al celui mai mare poet român.

26 8 IS 4

Pe lângă activitatea sa literară, Iosif Vulcan a fost și unul dintre promotorii teatrului românesc în Transilvania în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În 1870, alături de deputații români din Parlamentul Ungar, Iosif Vulcan a pus bazele Societății pentru crearea unui fond de teatru român.  Societatea a jucat un rol important nu doar în evoluția dramaturgiei românești, ci și în relațiile dintre români și maghiari. Prin articolul publicat în 1869, denumit „Să fondăm teatru național!”, Iosif Vulcan a atras de partea idealului teatral o mulțime de transilvăneni dornici de manifestări artistice românești. Până în 1907 el a participat la fiecare adunare generală a Societății care avea ca scop strângerea de capital pentru înființarea unui teatru românesc în Transilvania. Tot la inițiativa lui, revista „Familia” a devenit organul de presă reprezentativ pentru această Societate.

26 8 IS 2

Fondatorul revistei „Familia” a scris poezii („Lira mea”, 1882), piese de teatru („Ștefan Vodă cel Tânăr”, „Gărgăunii Dragostei”, „Mireasă pentru Mireasă”), o importantă lucrare istorică („Panteonul Roman”), nuvele, romane și traduceri.

26 8 IS 3

 (V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий