Universitatea de Vară „Izvoru Mureșului”

29 8 F5
În perioada 15-20 august 2024, la invitația lui Dragoș Burchelia, președinte al Forumului Civic al românilor din Covasna, Harghita și Mureș un grup de profesori, studenți și elevi din Cernăuți au avut onoarea să participe la cea de-a XXI-a ediție a Universității de Vară „Izvoru Mureșului”. După cum menționează Ancuța Bâcu, adjunctul directorului, profesoară de română la Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, „evenimentul a fost organizat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), Centrul European de Studii Regionale (Târgu Mureș), și cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.
Pe parcursul celor șase zile participanții au avut ocazia să asiste la o serie de sesiuni de comunicări științifice, dezbateri publice și evenimente culturale. Programul a inclus și spectacole susținute de artiști români de renume, oferind o experiență culturală de excepție.
În aceste zile petrecute la aer curat, la poalele sudice ale munților Giurgelui am avut posibilitatea de a împărtăși o experiență cultural-identitară de neuitat. Impresii deosebite ne-au lăsat întâlnirea cu oameni din elita culturală, politicieni și senatori din București precum ar fi, fostul ministru de externe al României, Adrian Severin, senatorul Titus Corlățean, Eugen Popescu, director al Centrului Român de Studii și Strategii, George Simion, președintele AUR ș.a.
O liniște sufleteasca deosebită am avut asistând la sfântă liturghie de la
Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Izvorul Mureșului”.
29 8 F 7
Printre participanții la Universitatea de Vară „Izvoru Mureșului” a fost și Ion Abobuțoaie, profesor de istorie la Gimnaziul nr.2 din Cernăuți: „Universitatea de Vară a avut drept scop lărgirea orizontului de cunoștințe. Oficialii, care au luat cuvântul în fața noastră, s-au referit mai mult la problemele actuale și la viitorul României, la relațiile ei cu țările vecine, în deosebi cu Ungaria, fiindcă acolo se află centrul ungurilor din România. Și anume la „Izvoru Mureșului” se desfășoară an de an Universitatea de Vară, ea ajungând la cea de a 21-a ediție. Important este ca românii de peste hotarele României să-și formeze o imagine veridică despre România contemporană.
La Universitatea de Vară am avut și o întâlnire foarte emoționantă. M-am întâlnit cu fostul meu elev, Adrian Bota, care în 2016 a absolvit Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți. El și-a făcut studiile în România și în prezent este jurnalist la Târgu Mureș. Asemenea clipe nu se uită”.
„Ne-am întors acasă încărcați de emoții pozitive și cu dorul de a descoperi și alte locuri istorice și culturale din Țară, a accentuat doamna Ancuța Bâcu. Alese mulțumiri aducem și fostului absolvent al Liceului „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, Adrian Bota, acum jurnalist la TV Târgu-Mureș, care a făcut posibilă participarea delegației din Cernăuți la acest frumos eveniment”.
29 8 F 6
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий