CARTEA ISTORIEI VEȘNIC DESCHISĂ – 21 SEPTEMBRIE

21 9 1 IS 1 a

La 21 septembrie 2021 a decedat Grigore Crigan, scriitor român din Cernăuți.

Grigore Crigan s-a născut în anul 1941, la Tărăsăuți. A absolvit Școala medie nr.2 din Noua Suliță în 1958 și a fost înmatriculat la Facultatea de Limbi Romano-Germane de la Universitatea din Cernăuți. Studiile universitare le-a încheiat în 1963 și a fost primit în calitate de traducător la ediția românească (moldovenească) a ziarului regional „Radianska Bukovyna” – „Bucovina Sovietică” și a fost printre fondatorii ziarului regional „Zorile Bucovinei”. În redacția „Zorilor Bucovinei” și-a încheiat cariera de jurnalist în postul de redactor-adjunct în 2004.  La începutul activităţii sale de publicist, Grigore Crigan a scris nuvela istorică „Vornicul Miron”, pe care urma s-o publice în revista „Nistru” de la Chişinău, însă ea a văzut lumina tiparului cu mult mai târziu.

Tema istorică l-a pasionat mereu pe Grigore Crigan şi în ultimul an al vieții sale de sub pana lui măiastră a ieşit o altă nuvelă istorică – despre Dimitrie Cantemir.

21 9 IS 2 a

O încântătoare realizare a scriitorului şi publicistului Grigore Crigan a fost volumul de interviuri şi consemnări  „Cea mai curată lacrimă a noastră”, având ca temă Mihai Eminescu în destinul românilor. Această lucrare a fost menţionată în România cu Premiul „Teiul de argint”. Cu câţiva ani mai târziu a fost premiat şi volumul de proză „De ce ne iubesc femeile?”, având la bază povestirea cu acelaşi titlu despre tinereţea cernăuţeană a marelui poet european din secolul al XX-lea de limbă germană, Paul Celan. În primii ani postbelici Paul Celan, scăpând ca prin minune de genocidul împotriva evreilor, a fost primit ca traducător la ediţia românească  „Bucovina Sovietică” a oficiosului „Radianska Bukovyna”. La acel ziar, la începutul anilor 60, a fost angajat şi Grigore Crigan, şi tot în calitate de traducător, ca apoi să devină unul dintre primii colaboratori ai noului ziar, „Zorile Bucovinei”. Poate şi prin această coincidenţă se explică interesul lui Grigore Crigan faţă de personalitatea lui Paul Celan. Există şi o altă coincidenţă semnificativă. Casa în care locuieşte domnul Grigore Crigan se află la câţiva zeci de metri de monumentul de la Cernăuţi al lui Paul Celan.  De altfel, Grigore Crigan este unul dintre puţinii scriitori români care a creat o operă artistică despre viaţa lui Paul Celan.

21 9 IS 3

Colegul de serviciu al lui Grigore Crigan, criticul literar Ştefan Broască, menţiona într-o prefaţă că „bilanţul  literar” al scriitorului „putea fi la această oră cu mult mai consistent, însă corvada zilnică de ziarist nu i-a oferit un răgaz prea mare pe care să-l petreacă în intimitate la masa de scris şi să cugete pe marginea altor subiecte decât a celor impuse de tematica redacţională”.

Servind circa jumătate de secol unei singure publicaţii de expresie română din regiunea Cernăuţi, Grigore Crigan a considerat că este o datorie a sa de a scrie o istorie neobişnuită a „Zorilor Bucovinei”. Volumul „Zoriştii” a văzut lumina tiparului în anul 2016. Este într-un fel o lucrare de pionierat, fiindcă în regiunea noastră nici o publicaţie, cu o istorie poate mai bogată, nu dispune de un astfel de studiu fundamental.

Publicaţia online „Libertatea Cuvântului”,  în paginile căreia Grigore Crigan a publicat un articol despre monografia exegetului cernăuţean, Petro Ryhlo, despre viaţa şi creaţia poetică a lui Paul Celan, îi urează jubiliarului multă sănătate, inspiraţie şi noi pânze epice, scrise cu măiestrie şi dând sclipire cuvântului artistic, aşa cum îi este propriu.

21 9 IS 4

Activitatea scriitoricească a lui Grigore Crigan s-a desfășurat în perioada de timp, marcată de două nuvele istorice: „Vornicul Miron”, scrisă în tinerețe și publicată cu mult mai târziu la Chișinău, și „Fantasmele lui Vodă-Cantemir”, scrisă cu câteva luni înainte de plecare la cele veșnice. În această perioadă de timp, dar mai ales în ultimele două decenii, Grigore Crigan a scos de sub tipar câteva volume de proză, o traducere minunată a romanului clasicului literaturii ucrainene, Oles Honcear, „Steaua vieții tale”, un volum de interviuri – „Cea mai curată lacrimă a noastră” – cu tematică eminesciană, povestirea „De ce ne iubesc femeile” – despre tinerețea remarcabilului poet al secolului al XX-lea, Paul Celan, născut la Cernăuți, volumul „Zoriștii” – o cronică spirituală a ziarului „Zorile Bucovinei”, în redacția căruia autorul a trudit mai mult de patru decenii.

21 9 IS 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий