Glasuri ce creează perle muzicale  

23 9 Ф 3

Școala Populară de Artă  și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” și Formația Vocal-Folclorică „Perla”, care activează în cadrul ei, au împlinit 20 de ani. Dublul jubileu a fost marcat prin spectacolul „Glasuri de îngeri către Măicuța Domnului”, ce s-a desfășurat duminică, 22 septembrie, la Filarmonica Regională din Cernăuți.

–Pentru acest an jubiliar am planificat ca în Duminica Mironosițelor, în mod tradițional, să organizăm ediția ordinară a Festivalului „Alese perle pentru mama”. Au intervenit unele circumstanțe și spectacolul jubiliar a fost mutat pentru mai târziu și l-am susținut imediat după o altă mare sărbătoare creștină semnificativă – Nașterea Maicii Domnului, explică Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă.  L-am numit „Glasuri de îngeri către Măicuța Domnului”. L-am conceput ca un spectacol de creație al fostei noastre eleve, iar în prezent profesoară de canto la Școala Populară de Artă, Ana Maria Calancea. Ne bucură faptul că unii dintre discipolii noștri revin la Școala Populară de Artă și contribuie nemijlocit la menținerea și dezvoltarea ei. Ana Maria Calancea, ca interpretă, a meritat un asemenea spectacol de creație.

23 9 Ф 5

Spectacolul a început cu priceasna „O, Măicuță Sfântă”. Glasurile fermecătoare ale tinerilor vocaliști de la „Perla” au fost susținute de publicul spectator din sală. Or, Născătoarea de Dumnezeu este ocrotitoarea tuturor: „Călători pe marea,/ Veșnic tulburată,/ Noi ne-am pus în Tine/ Și nădejdea toată”. Iar Ana Maria Calancea a interpretat cântecul de o puternică rezonanță emoțională „Rugă pentru Ucraina”. O rugă de recunoștință pentru apărătorii țării.

23 9 Ф 2 а

În cadrul concertului împreună cu Formația „Perla” a evoluat și interpreta Ala Caștelean. Ea s-a prezentat cu un cântec despre pace.  Au apărut în scenă absolventele din anii trecuți ale Școlii de Artă Populară Anastasia Cudric și Elena Patraucean, precum și proaspeții absolvenți Anastasia Uncu și Dumitru Paulencu. Anastasia Uncu a interpretat un cântec popular românesc, iar spre finalul spectacolului – un cântec de estradă în duet cu fosta ei profesoară Ana Maria Calancea. Dumitru Paulencu și-a încheiat studiile la Școala Populară de Artă pe o notă înaltă, devenind deținătorul marelui premiu al Festivalului Internațional „Micul prinț” din Chișinău. El a interpretat la chitară cunoscutul cântec „Rugă pentru părinți”.

23 9 Ф 4

Partea coregrafică a fost asigurată de Ansamblul „Colorit” de la Casa de Artă Populară de la Roșa (conducători Volodymyr  și Lilia Dovghii), precum și de Ansamblul coregrafic „Mugurelul” de la filiala din Pătrăuții de Sus a Școlii Populare de Artă „Ciprian Porumbescu” (conducătoare Elena Pintescu). Formația „Perla” s-a împrietenit  cu Ansamblul „Colorit” vara aceasta, participând împreună la un festival de la Deva, România. A fost invitat să evolueze în cadrul spectacolului Ansamblul „Urmașii lui Ștefan” din Mahala (conducătoare Elena Nandriș) și ansamblul elevilor de la Gimnaziul nr.1 „Vector” din Cernăuți, unde doamna Ana Maria Calancea este profesoară de engleză.

În final a răsunat un cântec-rugăciune pentru țară, compus de vestitul interpret de muzică populară din România, copământeanul nostru Grigore Gherman, care, la timpul său, a luat lecții de canto la Școala Populară de Artă „Ciprian Porumbescu”. Spectacolul a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

23 9 Ф 1

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий