Universitatea din Cernăuți la cea de a 149-a aniversare

4 10 B 5

La 4 octombrie Universitatea din Cernăuți a împlinit 149 de ani. Ea a fost deschisă la 4 octombrie 1875, la  100 de ani de la încorporarea Bucovinei în Imperiul Austriac.  Universitatea  purta numele împăratului  Franz Joseph.  Limba de predare era germana, cu departamente separate pentru limba și literatura română și ucraineană. Prin urmare, actuala Catedră de Filologie Română și Clasică își are istoria de la începutul creării Universității.  Deschiderea Universității din Cernăuți a avut un puternic rol pozitiv și asupra românilor, chiar dacă cursurile se predau în limba germană. Unii tineri nu mai plecau pentru studii la Viena sau la alte universități europene, ci rămâneau acasă, în Bucovina natală. Au început să vină pentru studii tineri din Basarabia și din Vechiul Regat. La Facultatea de Teologie ortodoxă veneau studenți tineri din cele trei mitropolii ortodoxe ale imperiului: mitropolia Bucovinei și Dalmației, mitropolia Transilvaniei și Mitropolia de la Karlowitz. Până la 1918 numărul de studenți români a fost aproape egal cu cel al ucrainenilor.

După Unirea Bucovinei cu România, Universitatea a primit numele de Universitatea „Regele Carol I” din Cernăuți. În perioada interbelică mulți ani a fost rector al Universității istoricul Ion Nistor.

În 1940, odată cu instaurarea puterii sovietice în ținut, la Universitatea din Cernăuți a fost desființată Facultatea de Teologie, ea fiind redeschisă odată cu obținerea independenței de către Ucraina. În 1989 Universitatea de Stat din Cernăuți a fost numită după  Iuri Fedkovyci, vestit scriitor ucrainean bucovinean. În 2000 i s-a acordat statutul de Universitate Națională.

În 2025 va fi marcat jubileul de 150 de ani al Universității Naționale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuți.  Cu această ocazie se planifică editarea unui studiu despre istoria de 150 de ani a Catedrei de Filologie Română și Clasică. Această catedră, în decursul deceniilor, a pregătit, în primul rând,  profesori de limba și literatura română pentru școlile românești din Ucraina.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий