„Time”:  Occidentul nu se mai teme de amenințările nucleare ale lui Putin

5 10 F 1

Liderii occidentali nu se mai tem de amenințările nucleare ale Rusiei și sunt tot mai mult în favoarea continuării sprijinului pentru Ucraina, comunică RBK-Ucraina cu referire la revista „Time”.

Publicația a menționat că, prin escaladarea amenințărilor cu războiul nuclear, Kremlinul încearcă să împiedice țările occidentale să sprijine Ucraina, în special în ceea ce privește armele pentru lovituri cu rază lungă de acțiune asupra obiectivelor din adâncul Federației Ruse.

Publicația a reamintit că, la 19 septembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită ca Ucraina să primească arme și permisiunea de a lansa astfel de lovituri. Răspunsul Moscovei la acest document a fost neobișnuit de dur. Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a declarat în Telegram că această rezoluție „va duce la un război mondial cu utilizarea de arme nucleare”. El a continuat să scrie că o singură rachetă balistică intercontinentală rusească ar putea zbura în 3 minute și 20 de secunde până la Strasbourg, unde se află Parlamentul European. Cu toate acestea, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un interviu acordat revistei „Time”, a calificat declarația lui Volodin drept „o reacție tipică care este de confruntare”. Întrebată dacă ia în serios astfel de amenințări, politicianul a adăugat: „Dacă o astfel de retorică crește, ar trebui să fim pregătiți pentru asta”.

În același timp, Premierul danez Mette Frederiksen a declarat că nu știe dacă retorica oficialilor de la Kremlin este cacealma sau adevărată. Dar, a spus ea, „nu putem permite niciodată cuiva care nu respectă democrația, drepturile omului și toate lucrurile în care credem — nu-l putem lăsa să decidă ce facem”. „Reacția măsurată a fost în concordanță cu o tendință în creștere în rândul oficialilor occidentali. Pentru mulți dintre ei, Vladimir Putin a devenit ca băiatul care a strigat prea des despre armele nucleare, estompând impactul propriei descurajări nucleare și permițându-le multor europeni să nu se mai teamă de el”, a scris publicația. Potrivit lui Frederiksen, „frica și calitatea de lider nu merg mână în mână”. Ea a adăugat că obiceiul Occidentului de a-și face griji cu privire la „liniile roșii” ale lui Putin a dus la prea multe întârzieri în sprijinirea Ucrainei. „Singura linie roșie pe care o văd în acest război a fost deja depășită atunci când au atacat Ucraina”, a declarat șeful guvernului danez.

„Time” notează că, conștientizând în mod clar ignorarea „liniilor roșii”, Kremlinul continuă să traseze din ce în ce mai multe dintre ele. Publicația amintește că, la câteva zile după amenințarea lui Volodin la Strasbourg, Putin a declarat că Rusia trebuie să reducă pragul pentru utilizarea armelor nucleare. Dictatorul a sugerat că, în cazul unui atac la scară largă folosind arme convenționale precum rachete sau chiar drone, Rusia ar putea răspunde cu o bombă atomică.

„Această schimbare oficială a doctrinei nucleare, care prevedea anterior un răspuns nuclear doar în cazul unei amenințări existențiale la adresa Rusiei, a ținut prima pagină a ziarelor și a declanșat o nouă rundă de dezbateri în capitalele occidentale. Dar nu a determinat o schimbare vizibilă de ton din partea Ucrainei sau a aliaților săi cei mai apropiați.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

Добавить комментарий