Nutriţie. Alimente recomandate pentru sănătatea oaselor

Food,Rich,In,Calcium

Oasele sunt structuri fundamentale ale corpului uman, având multiple roluri și funcții. De aceea, menținerea oaselor sănătoase este crucială pentru funcționarea optimă a întregului corp, iar un rol foarte important din acest punct de vedere îl are alimentația. Consumul de alimente bogate în nutrienți esențiali, cum ar fi calciul, vitamina D, vitamina K și proteinele, poate contribui la menținerea densității osoase, la îmbunătățirea rezistenței oaselor și la prevenirea fracturilor.  Iată câteva dintre cele mai importante alimente ce nu ar trebui să lipsească din dieta noastră.

Lapte.   Este una dintre cele mai importante surse de calciu, iar calciul este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor. Același lucru se poate spune însă și despre ceilalți nutrienți importanți ce se găsesc în lapte de vacă integral sau în laptele de capră.  Fosforul, potasiul, vitamina K2, vitamina D, vitamina B12 și magneziul reprezintă doar o parte dintre aceștia și sunt vitali pentru absorbția corectă a calciului de către organism. Este important, de asemenea, de menționat faptul că laptele este și o sursă de proteine de înaltă calitate, un alt nutrient esențial pentru sănătatea oaselor.  Consumul regulat de lapte poate contribui la prevenirea unor afecțiuni precum osteoporoza și reducerea riscului de fracturi, în special la persoanele în vârstă.

Brânză.  Din lista alimentelor bune pentru oase nu putea lipsi nici brânza. Fiind produsă din lapte, reprezintă de asemenea o bună sursă de calciu, proteine, magneziu, zinc, vitamina A, vitamina D, vitamina K și alți nutrienți ce contribuie la menținerea sănătății oaselor la orice vârstă.

Iaurt.  Ca și brânza, iaurtul face parte din categoria produselor lactate, unul pe care multe persoane îl preferă, atât datorită gustului său, cât și datorită faptuli că este mai ușor de digerat decât laptele. Deși tinde să fie apreciat mai mult pentru beneficiile sale pentru sănătatea digestivă, este un aliment ce merită cu siguranță inclus pe lista celor recomandate pentru sănătatea oaselor. În primul rând, are un conținut ridicat de calciu, conține, în cantități variate, o mulțime de nutrienți pentru a avea oase sănătoase, inclusiv fosfor, magneziu, potasiu, proteine și vitamine.

Pește gras.  Peștele gras este un aliment care trebuie să fie inclus în dietă pentru a avea oase sănătoase. Acest tip de pește este o sursă excelentă de vitamina D și acizi grași Omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea oaselor. Vitamina D ajută la absorbția calciului și la formarea oaselor și a dinților, în timp ce acizii grași Omega-3 reduc inflamația și îmbunătățesc densitatea osoasă. Somonul, tonul, macroul și sardinele reprezintă doar câteva exemple de specii de pește gras al căror consum a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătatea oaselor și nu numai.

Legume. Este dificil să ne limităm la o singură legumă. Toate sunt surse excelente de nutrienți și nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă cu adevărat echilibrată și sănătoasă. Reprezintă, de exemplu, una dintre cele mai bune surse de vitamina C, care stimulează producția de celule ce formează oasele. De asemenea, pot contribui la îmbunătățirea densității osoase, ajutând astfel la reducerea riscului unor afecțiuni precum osteopenia sau osteoporoza. În general, o dietă bogată în legume ajută la menținerea sănătății oaselor, atât în copilărie, cât și mai târziu, la vârsta adultă sau la bătrânețe.

Ouă.  Ouăle reprezintă o altă sursă valoroasă de nutrienți importanți pentru menținerea sănătății întregului organism, inclusiv cea a oaselor. Sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, dar și una dintre puținele surse naturale de vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul și fosfatul, minerale necesare pentru dezvoltarea și întărirea oaselor. Mai conțin, de asemenea, și vitamina K, care ajută la formarea osteocalcinei, o proteină necesară pentru menținerea densității osoase.

Nuci și semințe.  Nucile conțin calciu, magneziu și fosfor, care sunt esențiale pentru menținerea unei structuri osoase puternice. Același lucru se mai poate spune și despre semințe, care mai reprezintă și o sursă excelentă de fibre și acizi grași Omega-3. Migdalele, nucile, arahidele, semințele de chia, semințele de in, semințele de dovleac și semințele de susan sunt doar câteva exemple de nuci și semințe ce pot fi incluse cu ușurință în dieta oricărei persoane.

Deci, pentru a avea oase sănătoase, trebuie să avem o alimentație sănătoasă și echilibrată, ce include lapte și produse lactate, legume, pește gras, ouă, nuci, semințe, dar și alte alimente ce conțin calciu, vitamina C, vitamina D, magneziu, fosfor, proteine și alți nutrienți esențiali. Consumul unor astfel de alimente reprezintă o metodă simplă de a ajuta oasele să se mențină sănătoase pe tot parcursul vieții.(Jurnal de artizan)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий