OMUL CARE A „SEMĂNAT” LUMINĂ…

13 10 P 1

La 13 octombrie se împlinește un an de la plecarea la cele veșnice a profesorului universitar, cofondatorului Societății regionale „Golgota”, Ilie Popescu.

În ajunul acestei date Ilie Popescu a fost comemorat la Palatul Național al Românilor din Cernăuți. În toamna anului trecut, nu cu mult înainte de a pleca pe tărâmul veșniciei, el a participat la un eveniment cultural, care a avut loc în acest sediu…

Ilie Popescu a fost primul cetățean de onoare al satului său natal Pătrăuții de Jos. Și tot el a scris prima monografie a localităților românești din ținutul nostru. Ea a fost consacrată Pătrăuțiului pe Siret. În cimitirul din Pătrăuții de Jos el își doarme somnul de veci, iar consătenii lui îi păstrează creștinește memoria. Ei au și organizat acest eveniment, încărcat cu amintiri luminoase despre acel care a fost Ilie Popescu. Au fost prezenți nu numai foști discipoli de-ai lui – absolvenți ai Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității cernăuțene din diferite promoții. La această catedră, după cum a precizat actuala ei șefă, doctor Cristina Paladean, Ilie Popescu a activat timp de circa 40 de ani. Consulatul General al României la Cernăuți a fost reprezentat de ministrul plenipotențiar, Nicolae Dan Constantin. Domnia sa a recunoscut că Ilie Popescu, această personalitate luminoasă, l-a copleșit chiar la prima lor întâlnire. Iar scriitorul din România, Paul Mircea Iordache, îl consideră pe Ilie Popescu o personalitate de excepție, un simbol al rezistenței, căci din fragedă copilărie a cunoscut calvarul deportărilor staliniste. Ascultând amintirile depănate de foștii studenți ai lui Ilie Popescu, dumnealui le-a comparat cu „Lăcrimioarele învățăceilor … la mormântul prea iubitului lor profesor Aron Pumnul”. Activistul public Ioan Ițco, inițiatorul galeriei personalităților bucovinene, l-a numit pe Ilie Popescu un adevărat om al culturii, transmițând și mesajul din partea  președintelui Academiei de Științe din Moldova, Ion Tighineanu. Un alt oaspete din România, Florin Simion Egner, a opinat că lui Ilie Popescu trebuie să i se ridice un bust. În acest context, Vasile Rauț, președintele Societății panucrainene „Golgota”, a declarat că la complexul eroilor români din vechiul cimitir orășenesc este loc pentru o alee a personalităților marcante bucovinene, unde poate fi ridicat un asemenea bust atât lui Ilie Popescu, cât și altor eminenți activiști ai vieții spirituale a comunității românești.  Tânărul Dan Ursachi de la asociația  „Pământul Strămoșesc”, care a cunoscut familia Popescu, îl consideră pe Ilie Popescu o rădăcină de noblețe sufletească care rămâne ca o flacără ce luminează drumul propășirii naționale.

13 10 P 2

Foștii discipoli ai lui Ilie Popescu –  Tudor Andrieș, Vasile Carlașciuc, Doina Bojescu, Vasile Bâcu, Felicia Toma, Vasile Rauț, Vitalie Zâgrea, Carolina Jitaru, Tatiana Golciuc l-au caracterizat pe fostul lor profesor ca pe un om iubitor de viață, un om care „semăna lumină”.

13 10 P 3

Șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică, Cristina Paladean, care a fost și discipola lui Ilie Popescu, a accentuat că el n-a pretins să-și facă un nume academic, ci a fost un bun prieten al studenților, iar faptele lui atestă ca a fost om cu literă mare.

Activistul și veteranul învățământului public, Octavian Voronca, originar din Horecea, a relatat cum horecenii i-au ajutat lui Ilie Popescu să-și ridice casa  pe pământul suburbiei, că în acea casă mică, în comparație cu vilele din jurul ei, a trăit un om cu suflet mare.

13 10 P 4

Consătenii lui Ilie Popescu – Eleonora Schipor, vicepreședinte al Societății regionale „Golgota”, Gheorghe Fedorean, fost primar al satului Pătrăuții de Jos, și Elena Clioț, bibliotecară, au adus un elogiu slăvitului lor consătean și au declarat că au reușit să-i realizeze visul – să ridice un monument în cinstea mamelor, care în timpul deportărilor au salvat viețile copiilor lor. Este și cazul familiei Grijincu-Popescu.

13 10 P 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

 

Добавить комментарий