Alianța analizează în prezent următorii pași pe care îi poate face pentru aderarea Ucrainei la NATO.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că Alianța „ia act” de planul de victorie propus de Ucraina, dar s-a abținut să comenteze conținutul acestuia. În același timp, frontierele Ucrainei trebuie să fie clar demarcate înainte ca ea să poată adera la NATO. În acest caz, va fi clar în ce condiții va fi în vigoare articolul 5 al Cartei NATO privind apărarea colectivă. Vorbind în cadrul unei conferințe de presă la sediul NATO din Bruxelles, Rutte a subliniat că planul include numeroase aspecte politice și militare care necesită discuții detaliate cu partea ucraineană pentru a determina ce măsuri pot fi luate, relatează Associated Press.
„Acest plan conține numeroase aspecte care trebuie discutate cu ucrainenii pentru a înțelege esența sa și pentru a evalua ce poate fi implementat și ce nu”, a declarat Rutte, adăugând că aliații rămân în contact strâns cu Ucraina pentru a determina pașii următori.
De asemenea, el a subliniat că Alianța se concentrează în prezent pe sprijinirea Ucrainei în recâștigarea controlului asupra teritoriilor pierdute și pe consolidarea poziției sale pentru viitoarele negocieri de pace. Rutte a refuzat să comenteze detaliile planului sau ce aspecte necesită clarificări suplimentare, spunând: „Nu vă pot oferi toate informațiile în acest moment”.
În ceea ce privește perspectivele de aderare a Ucrainei la NATO, Rutte a subliniat că această chestiune rămâne pe agendă, dar nu a dat niciun termen specific. El a asigurat că Ucraina va deveni într-o zi parte a Alianței, dar acest lucru necesită o înțelegere clară a condițiilor și a calendarului.
Încrederea în NATO se bazează pe garanția securității colective prevăzută la articolul 5 din Tratatul fondator. Articolul garantează că, în cazul unui atac asupra oricărui stat membru, restul statelor vor oferi asistență. Cu toate acestea, potrivit diplomaților NATO, Ucraina trebuie să aibă frontiere clar demarcate înainte de a putea adera la Alianță.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com