La alegerile prezidențiale din Moldova  Maia Sandu se confruntă cu trei candidați pro-ruși. Care sunt șansele lor?

18 10 B 1

Actualul președinte pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorita alegerilor din 20 octombrie. Rivalii ei vor fi trei „Putinversteher”. Despre aceasta notează RBK-Ucraina în articolul  „Toți împotriva lui Sandu. La ce ne putem aștepta de la alegerile din Moldova și dacă va exista o revanșă rusească”. Potrivit sondajului Aspen Institute/Watchdog Moldova din 7 octombrie, Sandu are un rating de 36,1%. Pe locul doi se află candidatul Partidului Socialiștilor și fostul procuror general, Alexandru Stoianoglo, cu 10,1%, urmat de populistul Renato Usatîi cu 7,5%. Un candidat independent, fostul bașcan al Găgăuziei (o regiune autonomă din sudul Moldovei — n.r.), Irina Vlah, a obținut 4,1%. Toți cei trei rivali principali ai lui Sandu au fost anterior legați de Rusia, dar nu se concentrează pe acest aspect acum. „Nu există o narațiune pro-Kremlin clară în această campanie, deși, în general, comentariile făcute de candidați, ceea ce promit și sloganurile lor principale pot fi folosite pentru a judeca ce valori susțin aceștia.

De exemplu, niciunul dintre candidați, cu excepția Maiei Sandu și a lui Octavian Ciucu, nu spune care este atitudinea lor față de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Asta ne dă dreptul să îi clasificăm drept „Putinversteher”, a declarat analistul politic și fostul reprezentant al Republicii Moldova la Consiliul Europei și ONU, Alexei Tulbure, pentru canalul Youtube al RBK-Ucraina.

Putinversteher se traduce din germană prin „cei care îl înțeleg pe Putin”. Este un termen generic pentru forțele pro-ruse din Europa, de la Alternativa pentru Germania la Raliul Național al lui Marine Le Pen din Franța și alte partide de extremă dreapta sau de extremă stânga. Candidații acestor forțe politice susțin pacea necondiționată, o încetare a focului, ceea ce înseamnă în cele din urmă capitularea Ucrainei și pacea în condițiile  Rusiei.

Reamintim că, înainte de alegerile din Moldova și de referendumul privind aderarea la UE din 20 octombrie, poliția moldoveană a descoperit un program în cadrul căruia sute de cetățeni moldoveni au fost aduși în Rusia pentru a fi instruiți în organizarea tulburărilor civile.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий