BIOGRAFIILE MARTIRILOR ROMÂNI DIN REGIUNEA CERNĂUȚI, VICTIME ALE REGIMULUI TOTALITAR SOVIETIC (VI)

11 11 F 1

AMIHALACHIOAIE Constantin al lui Nicolae, născut în 1891, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, neştiutor de carte, ţăran. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor reapresaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       AMIHALACHIOAIE Maria a lui Constantin, născută în 1926, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       AMIHALACHIOAIE Maria a lui Gheorghe, născută în 1893, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina.  Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. A murit în 1942, în regiunea Tiumen din Federaţia Rusă. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       AMIHALACHIOAIE Nicolae al lui Constantin, născut în 1931, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       AMIHALACHIOAIE Petru al lui Constantin, născut în 1929, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       AMIHALACHIOAIE Saveta a lui Ion, născută în 1902, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, neştiutoare de carte, ţărancă. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       AMIHALACHIOAIE Toader al lui Constantin, născut în 1928, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       AMIHALACHIOAIE Vasile al lui Ion, născut în 1927, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       AMIHALACHIOAIE Victoria a lui Ion, născută în 1929, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       ANCUŢA Gheorghe al lui Ion, născut în 1914, în localitatea Hreaţca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit cinci clase, ţăran. La finele cireşarului 1940, când hoardele bolşevice s-au repezit ca nişte fiare năprasnice asupra mândrei Ţări a falnicului voievod Ştefan, anexând sate şi oraşe, instaurând un crunt regim de jaf şi teroare, acest tânăr se afla în rândurile armatei române, fiind încadrat în Regimentul 29 Infanterie, dislocat în oraşul Dorohoi. În ziua de 12 noiembrie acelaşi an, primind concediu, porneşte spre localitatea natală, unde îl aşteptau părinţii, soţia şi scumpa sa fiică, având trei anişori. N-a avut norocul să ajungă acasă. Este arestat de grănicerii stalinişti şi va trece prin cazematele sovietice de tortură. Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS, prin decizia nr. 52 din 24 mai 1941, îl condamnă la cinci ani de muncă silnică „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 12 aprilie 1990.

       ANDRIEŞ Aglaia a lui Gheorghe, născută în 1873, în localitatea Tureatca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţărancă. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       ANDRIEŞ Catinca a lui Chirilă, născută în 1911, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, neştiutoare de carte. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

Petru GRIOR,

directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

Добавить комментарий