BIOGRAFIILE MARTIRILOR ROMÂNI DIN REGIUNEA CERNĂUȚI, VICTIME ALE REGIMULUI TOTALITAR SOVIETIC (VII)

12 11 А 4 а

 ANDRIEŞ Constantin al lui Ion, născut în 1902, în localitatea Culiceni, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit şcoala primară, ţăran. Pe data de 14 iulie 1940, a trecut ilegal frontiera sovieto-română cu scopul să cumpere produse alimentare în magazinele din Dorohoi. În acea zi, la întoarcere, a fost arestat de grănicerii comunişti şi supus interogatoriilor. Acasă îl aştepta soţia, Natalia, cu trei copii minori. Conform deciziei nr. 49 din 17 mai 1941 a Comisiei Speciale de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS, va fi pedepsit cu trei ani de muncă silnică şi întemniţat în lagărul stalinist din oraşul Vorkuta. A scăpat cu zile din împărăţia infernului, întocându-se, la 1947, la vatră. E unul dintre acei martiri ai neamului, căruia destinul i-a hărăzit o viaţă lungă ca să povestească urmaşilor despre teroarea instaurată în fostul Gulag sovietic. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 16 noiembrie 1990.

       ANDRIEŞ Domnica a lui Toader, născută în 1884, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Drecţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       ANDRIEŞ Dumitru al lui Chirilă, născut în 1911, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit şcoala primară, ţăran. A fost arestat de grănicerii sovietici în ziua de 2 mai 1941. Pe data de 27 iunie 1942, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la trei ani de detenţie „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”, fiind întemniţat în lagărul stalinist de muncă corecţională din oraşul Sverdlovsk, Federaţia Rusă. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 16 noiembrie 1990.

       ANDRIEŞ Elena a lui Chirilă, născută în 1927, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a obţinut studii medii incomplete. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       ANDRIEŞ Gheorghe al lui Vasile, născut în 1872, în localitatea Tureatca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, neştiutor de carte, ţăran. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       ANDRIEŞ Ion al lui Mihai, născut în 1870, în localitatea Movila, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, neştiutor de carte, ţăran. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. A murit în aprilie 1943, în regiunea Tiumen din Federaţia Rusă. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       ANDRIEŞ Maria a lui Chirilă, născută în 1920, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, neştiutoare de carte. A fost arestată de reprezentanţii organelor sovietice de represalii în ziua de 17 iunie 1944. Pe data de 3 octombrie 1944,  Judecătoria Regională Cernăuţi o condamnă la un an şi jumătate de muncă silnică „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”. Reabilitată de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 15 august 1991.

       ANDRIEŞ Maria a lui Mihai, născută în 1931, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportare ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       ANDRIEŞ Pintilei al lui Gheorghe, născut în 1902, în localitatea Culiceni, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit şcoala primară, ţăran. A fost arestat de reprezentanţii organelor sovietice de represalii în ziua de 10 octombrie 1940. Pe data de 15 februarie 1941, Judecătoria Regională Cernăuţi îl condamnă la trei ani de muncă silnică „pentru agitaţie antisovietică”. Averea indicată a persecutatului constituia o casă, două vite şi două hectare de pământ. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 12 septembrie 1991.

       ANDRIEŞ Vasile al lui Chirilă, născut în 1913, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, român, a obţinut studii medii necomplete, ţăran. A fost arestat de reprezentanţii regimului totalitar comunist în ziua de 27 noiembrie 1944. Pe data de 30 mai 1945, Tribunalul Militar al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la zece ani de închisoare „pentru activitate subversivă”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 18 august 1991.

       ANDRONACHI Ion al lui Toader, născut în 1897, în localitatea Horodnic, fostul judeţ Rădăuţi, azi judeţul Suceava al României, poseda studii medii incomplete, ţăran. În perioada interbelică se stabileşte cu traiul în satul Ispas, fostul judeţ Storojineţ al României, încadrat astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Fiind inclus de reprezentanţii regimului bolşevic totalitar în categoria „elementelor care prezintă un pericol social”, este arestat în ziua de 20 iunie 1941. Pe data de 28 octombrie 1942, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la zece ani de detenţie. A murit în ziua de 29 octombrie 1945, într-un lagăr stalinist de muncă corecţională din regiunea Sverdlovsk, Federaţia Rusă. Reabilitat conform Decretului Prezidiului Sovietului Suprem al URSS din 16 ianuarie 1989.

       ANDRONIC Adela a lui Vasile, născută în 1939, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 8 mai 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       ANDRONIC Gavrilă al lui Nicolae, născut în 1917, în localitatea Ghiliceni din Basarabia, locuitor al oraşului Focşani din România, neştiutor de carte, soldat al armatei române. Este arestat de grănicerii sovietici din Detaşamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 27 noiembrie 1940, fiind acuzat de „activitate de spionaj”. Pe data de 28 iunie 1941, a fost împuşcat în localul închisorii nr. 1 din Cernăuţi, conform indicaţiilor călăului Meşik, Comisarul Poporului pentru Securitatea de Stat al Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 28 iunie 1996.

       ANDRONIC Mihai al lui Vasile, născut în 1932, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 8 mai 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       ANDRONIC Nicolae al lui Toader, născut în 1888, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, neştiutor de carte, ţăran. A fost arestat de reprezentanţii regimului stalinist totalitar în ziua de 7 martie 1946. Pe data de 15 aprilie 1946, Tribunalul Militar al Ministerului Afacerilor Interne al URSS îl condamnă la zece ani de închisoare „pentru activitate subversivă”. A murit la 31 decembrie 1952 în detenţie. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 30 iunie 1992.

       ANDRONIC Varvara a lui Vasile, născută în 1906, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit şcoala primară. Pe data de 8 mai 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

Petru GRIOR,

directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com  

 

Добавить комментарий