ANDRUSEAC Vasilina a lui Ion, născută în 1897, în localitatea Mamorniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, poseda studii primare, ţărancă. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era soţia unui membru al unui partid contrarevoluţionar”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ANEGROAIE Catinca a lui Gheorghe, născută în 1886, în localitatea Lunca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ANEGROAIE Elena a lui Dumitru, născută în 1920, în localitatea Lunca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, neştiutoare de carte, ţărancă. La 30 iulie 1940, împreună cu soacra, Ecaterina Grigoruţă, porneşte spre hotarul stabilit la finele istoricului cireşar de către oaspeţii nepoftiţi, veniţi cu duiumul din stepele răsăritene, aducând „marea fericire” pe vârful baionetelor, despărţind părinţi de copii, fraţi de surori. Dorea să-şi vadă soţul, chemat la manevre. N-a ajuns până la dânsul, fiindcă i-au aţinut calea grănicerii „tătucului Stalin”. Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS, prin decizia nr. 37 din 7 aprilie 1941, o condamnă la trei ani închisoare „pentru încercarea de a trece ilegal frontiera de stat”. Reabilitată de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 31 august 1990.
ANEGROAIE Elena a lui Gheorghe, născută în 1919, în localitatea Lunca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ANEGROAIE Gheorghe al lui Gheorghe, născut în 1880, în localitatea Lunca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţăran. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. A murit în exilul din regiunea Novosibirsk, Federaţia Rusă. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ANGHELUŞ Aristiţa a lui Haralambie, născută în 1881, în localitatea Movila, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ANGHELUŞ Constantin al lui Haralambie, născut în 1920, în localitatea Movila, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţăran. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ANGHELUŞ Haralambie al lui Grigore, născut în 1884, în localitatea Movila, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, neştiutor de carte, ţăran. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportearea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. A murit în 1942, în regiunea Tiumen din Federaţia Rusă. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ANGHELUŞ Mihai al lui Haralambie, născut în 1921, în localitatea Movila, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţăran. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ANICULĂIESEI Teodor al lui Petru, născut în 1905, în localitatea Lucoviţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, a absolvit şcoala primară, ţăran. A fost arestat de reprezentanţii regimului stalinist totalitar în ziua de 19 martie 1941, fiind acuzat de faptul că „a trădat patria”. Au rămas cu inimile pline de durere buna lui soţie, Saveta, şi cinci copii. Cercetările au durat două luni. Pe data de 22 mai acelaşi an, va fi achitat de către Tribunalul Militar al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS. L-a ţinut Domnul sub ocrotirea Sa, ajutându-l să se întoarcă la cei scumpi şi dragi. Averea indicată a persecutatului constituia o casă şi trei hectare de pământ.
ANTIMIE Domnica a lui Gheorghe, născută în 1924, în localitatea Toporăuţi, fostul judeţ Cernăuţi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţărancă. Este arestată de grănicerii sovietici din Detaşamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 21 noiembrie 1940. Pe data de 1 iulie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS o condamnă la cinci ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat”. Reabilitată de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 12 aprilie 1990.
Petru GRIOR,
directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com