Maria Montessori a dezvoltat multe metode de educare a copiilor, iar sfaturile date de ea sunt apreciate de către părinții din întreaga lume. În acest articol, renumita Maria Montessori propune pentru părinţi o serie de 13 principii de educare a copilului.
- Nu orice profesor devine părinte, dar fiecare părinte este obligat să fie și profesor.
- Nu vă direcționați copiii, ci urmați-i. Copiii pot să „ne spună” foarte multe despre nevoile și interesele lor, dacă vom găsi timp să fim atenți la ei.
- Nu-l judeca și critica pe cel mic pentru comportamentul său, căci va învața un singur lucru: să se răzbune pe alți oameni.
- În primii ani de viață este important pentru copil să asculte muzică, aceasta devine un stimul pentru dezvoltarea sa. Vorbește și cântă-i chiar de la naștere. Cântecele de leagăn devin amintiri din copilărie care se înrădăcinează pentru toată viața.
- Copiii care sunt tratați cu respect și sprijin sunt mai stabili emoțional decât cei care sunt în mod constant protejați de tot și de toate.
- Copiii visează să fie parte a lumii adulților. Munca le place la fel de mult ca și jocul, dacă li se permite să facă aceasta.
- Copiii de la o vârstă fragedă doresc să facă multe lucruri de sine stătător. Dacă îl ajuți să învețe cum să se descurce singur îl faci să aibă mai multă încredere în sine.
- Dacă vei învață copilul că fiecare lucru are locul său și că după ce a fost utilizat acesta ar trebui pus la loc, cel mic își va forma rapid un sentiment de păstrare a ordinii.
- În cazul în care copilul a stricat o jucărie, nu o aruncați, încercați să o reparați și transformați totul într-un joc.
- Învățați copilul să se comporte cu grijă cu jucăriile și cu lucrurile lor. Nu-l certați dacă a stricat ceva, mai bine arătați-i cum să folosească o anumită jucărie.
- Lăsați copilul să strice sau să distrugă ceva. Este o experiență care îl va ajuta în viitor să învețe cum să folosească ustensile și vesela.
- Primele câteva ore după naștere este perioada senzitivă, timp în care se formează o relație specială între copil și părinți.
- Mulți părinți consideră că „disciplină” înseamnă „pedeapsă”, însă de facto aceasta înseamnă „învățare”. (Odoraş)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com