ARDELEANU Maria a lui Ion, născută în 1917, în localitatea Iajin, judeţul Satu-Mare al României, poseda studii medii de specialitate, soră de caritate. În perioada interbelică se stabileşte cu traiul în oraşul Cernăuţi, încadrat la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în Ucraina. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era un element care prezintă un pericol social”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ARNĂUTU Gheorghe al lui Nicolae, născut în 1900, în localitatea Udeşti-Mare, fostul judeţ Dorohoi al României, poseda studii primare. În perioada interbelică se stabileşte cu traiul în oraşul Cernăuţi, încadrat la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în Ucraina. Pe data de 11 septembrie 1940, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de „agitaţie antisovietică şi luptă împotriva mişcării revoluţionare”. Reabilitat conform Decretului Prezidiului Sovietului Suprem al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste din 16 ianuarie 1989.
ARSENI Ancuţa a lui Toader, născută în 1894, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, neştiutoare de carte. Pe data de 23 ianuarie 1945, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un membru al Organizaţiei Naţionaliştilor Ucraineni”. A murit în ziua de 24 martie 1947, în regiunea Arhanghelsk din Federaţia Rusă. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ARSENI Anghelina a lui Ilie, născută în 1930, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptil că „era rudă cu un trădător al patriei”. Moare în 1947, în regiunea Tiumen din Federaţia Rusă. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ARSENI Ilie al lui Toader, născut în 1935, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit şcoala primară. Pe data de 23 ianuarie 1945, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un membru al Organizaţiei Naţionaliştilor Ucraineni”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ARSENI Ilie al lui Vasile, născut în 1887, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflânduse astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, neştiutor de carte, ţăran. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. A murit în 1947, în regiunea Tiumen din Federaţia Rusă. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ARSENI Maria a lui Ilie, născută în 1923, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ARSENI Maria a lui Toader, născută în 1937, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflânduse astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 23 ianuarie 1945, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un membru al Organizaţiei Naţionaliştilor Ucraineni”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ARSENI Petru al lui Toader, născut în 1940, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie acelaşi an în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 23 ianuarie 1945, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un membru al Organizaţiei Naţionaliştilor Ucraineni”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ARSENI Porfira a lui Grigore, născută în 1895, în localitatea Pasat, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ARUŞTEI Aglaia a lui Toader, născută în 1928, în localitatea Târnauca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ARUŞTEI Alexandra a lui Toader, născută în 1914, în localitatea Târnauca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţărancă. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
Petru GRIOR,
directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com