La 22 noiembrie, la Administrația Militară Regională din Cernăuți a fost inaugurată expoziția „Foametea artificială din 1946-1947 în regiunea Cernăuți”. Expoziția a fost pregătită de personalul Arhivelor de Stat ale regiunii Cernăuți împreună cu Societatea deținuților politici și reprimaților din Cernăuți pe baza documentelor de arhivă. Aceste materiale reflectă consecințele tragice ale confiscării pâinii și a altor produse alimentare, pierderile uriașe în rândul populației și cazurile de canibalism. În același timp, ele demonstrează rezistența populației locale la acțiunile violente ale autorităților din acea vreme. Expoziția demonstrează cursul tragediei din regiunea Cernăuți — începutul colectivizării și al planurilor de achiziții excesive de cereale. Ea dezvăluie metodele criminale ale autorităților sovietice de a folosi diferite pături ale populației în activitățile lor de propagandă antiumană.
În secolul al XX-lea Ucraina a trecut prin trei Holodomori. Cel mai îngrozitor a fost Holodomorul din 1932-1933, organizat în mod artificial de regimul stalinist pentru a suprima țărănimea ucraineană, care a provocat moartea, conform diferitelor estimări, de la 4,5 până la 7 milioane de persoane.
În fiecare an, în a patra sâmbătă din noiembrie, comemorăm victimele Holodomorului. La 23 noiembrie, ne vom aminti de ele printr-un minut de reculegere la nivel național și vom aprinde o lumânare în memoria milioanelor de vieți omenești pe care Ucraina le-a pierdut ca urmare a Holodomorului și a foametelor în masă provocate de om, se menționează în postarea pe Facebook a AMR Cernăuți.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com