La 8 decembrie 1957, în localitatea Ieud din judeţul Maramureş s-a născut solistul vocal, instrumentistul şi compozitorul român de muzică folk, Ştefan Hruşcă. Ștefan Hrușcă a format o tradiție a concertelor sale de Crăciun, așa că an de an urcă pe scenă în mai multe orașe din România pentru a aduce bucurie românilor în prag de sărbători. Artistul vine special din Canada pentru turneul național pe care îl are în decembrie. Ștefan Hrușcă locuiește cu familia sa în Canada, într-o vilă estimată la un milion de dolari.
Muzica folk a intrat în viaţa lui Ştefan Hruşcă pe când el era elev la Liceul Pedagogic din Sighetu Marmaţiei, unde studia vioara. Apoi a trecut la studierea chitarei. Calea în arta muzicală a lui Ştefan Hruşcă a început în 1981, odată cu debutul lui la Cenaclul „Flacăra”. După acel debut cu succes, Ştefan Hruşcă a devenit membru permanent al cenaclului, lansând multe melodii îndrăgite de public, între care vestitul cântec „Rugă pentru părinţi’”, care i-a marcat destinul de folkist.
Cu Cenaclul „Flacăra” a susţinut peste o mie de spectacole în toată România. În perioada 1981-1984, a obţinut Marele Premiu al Muzicii Folk (1982), Premiul pentru Creaţie (1983), Premiul pentru întreaga activitate (1984).
În perioada 1985-1989 Ştefan Hruşcă evoluează alături de Vasile Şeicaru în numeroase concerte. A participat la Festivalul cântecului de la Berlin, a susţinut 200 de spectacole în doar doi ani sub egida Filarmonicii din Arad. În 1986 i-a apărut albumul „Urare pentru îndrăgostiţi”, iar în anul 1988 a participat la Festivalul „Garoafa Roşie” de la Soci (Bulgaria).
Ştefan Hruşcă a susţinut primele concerte pe continentul Nord American în 1990, iar la sfârşitul aceluiaşi an a lansat primul album de „Colinde”. Casa de discuri Electrecord i-a acordat în 1991 premiul Discul de Aur pentru cele mai multe albume vândute.
La sfârşitul anului 1991 Ştefan Hruşcă s-a stabilit în Toronto, Canada. După doi ani, în 1993, a apărut al doilea disc de colinde, „La săvârşitu’ Lumii”, pentru care a obţinut încă un Disc de Aur.
Din 1993 a început să efectueze în fiecare an turnee de colinde în România. În 1996 a fost distins cu Premiul Uniunii Oamenilor de Artă pentru cele mai multe unităţi vândute din albumul de colinde „Ziurel de Ziurel”. În primăvara aceluiaşi an a lansat un album de creaţie, „Fostele iubiri”, pe versurile poetului George Ţărnea.
În septembrie 1996 a avut loc prima ediţie a Festivalului de Muzică Folk „Meşterul Manole”, al cărui iniţiator şi director artistic a fost Ştefan Hruşcă.
De-a lungul carierei a concertat în lumea întreagă – din SUA până în China, Germania, Coreea de Nord, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Canada, Austria, Republica Moldova.
În noiembrie 2017, Ştefan Hruşcă a participat la mega-spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra – Adrian Păunescu”, precum şi la cea de-a XVI-a ediţie a festivalului-concurs „Bistriţa Folk”. Ştefan Hruşcă s-a numărat printre artiştii participanţi la Târgul de Crăciun Bucureşti 2018. Într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul”, Ștefan Hrușcă mărturisea: „Mi-aduc aminte că, în copilărie, la Ieud, satul în care am văzut lumina zilei, ne bucuram cu foarte puţin. Era mai simplu pe-atunci, simţeai o bucurie mult mai mare pentru acel puţin pe care îl aveai pe masă. Te hrăneai cu bucurie, cu sinceritate, cu un cuvânt bun. Nu era fuga asta după lucrurile materiale. Da, sunt necesare, dar câteodată pare că vrem să epatăm cu asta. Cred că fiecare român ar trebui să simtă aşa cum o făceau străbunii noştri, pe vremuri: să fie mai curat, mai aplecat spre bine, spre frumos, spre firesc. Pe vremuri, ne mulţumeam cu puţin, acum am uitat să ne comportăm firesc… Nu ştiu dacă e bine ce se întâmplă azi cu omenirea“.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com