În perioada 1-6 decembrie, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași s-a desfășurat ediția a II-a a microstagiunii „Zilele Teatrului Național Iași”. Organizatorii au propus șapte spectacole, inclusiv o premieră – „Zi de bucurie” de Arne Lygre, regia Radu Afrim. De asemenea, au avut loc vernisarea expoziției itinerante „Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificității locale și a valorilor identitare”, realizată de către arhitecta și specialista în monumente istorice Loredana Stasisin, lansarea cărții „Radu Afrim. Picătura prințului Rupert”, scrisă de actrița Ada Lupu, și dezbaterea world café „Fuziuni estetice, direcții și contextualizare în dramaturgia contemporană”, cu participarea dramaturgilor Sasha Denisova, Sofia Kapsourou, Elise Wilk, Doru Vatavului, Florin Lăzărescu și Matei Vișniec.
„Fiind un eveniment care are loc o dată la doi ani, în cadrul Ediției a II-a a Zilelor Teatrului Național Iași a fost marcată aniversarea a 128-a a inaugurării clădirii Teatrului ieșean (1 decembrie 1896) și împlinirea a 208 ani de la primul spectacol în limba română, „Mirtil şi Hloe” (27 decembrie 1816). La eveniment au participat dramaturgi, critici de teatru, jurnaliști, curatori și directori de festivaluri din România, Armenia, Grecia, Lituania, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Suedia și Ucraina.
A primit invitație de a-și trimite reprezentanții la „Zilele Teatrului Național Iași” și direcția Teatrului Muzical-Dramatic „Olga Kobyleanska” din Cernăuți. Vom menționa că Teatrul cernăuțean este într-un fel înrudit cu cel de la Iași. Clădirile ambelor teatre au fost construite după proiectele arhitecților Fellner și Helmer. În afară de aceasta, cu câțiva ani în urmă a fost inițiată o colaborare între teatrele din Cernăuți și de la Iași. Astfel, la săptămâna Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași au fost prezenți directorul și conducătorul artistic al teatrului din Cernăuți, Ivan Butniak, și actrița Marina Timcu.
–Ne-am întors la Cernăuți cu impresii extraordinare, afirmă actrița Marina Timcu. A fost o săptămână încărcată de evenimente. Zilele teatrale au debutat cu expoziția „Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificității locale și ale valorilor identitare”, deschisă în Foaierul Teatrului de la Iași. Am aflat date interesante despre iluștrii arhitecți care au proiectat clădirea Teatrului Național din Iași, precum și cea a Teatrului cernăuțean. Am avut ocazia să discut cu dramaturgul Matei Vișniec, nume cunoscut amatorilor de teatru din Cernăuți. Cu câțiva ani în urmă la Cernăuți a fost pusă în scenă o poveste de acest autor foarte apreciat la ora actuală. Este vorba de piesa „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”. Acest spectacol de la Cernăuți are „urme” ieșene – el a fost montat de regizorul Radu Ghilaș de la Teatrul din Iași.
Matei Vișniec ne-a propus o altă poveste. Rămâne să discutăm propunerea. Doar la teatrul nostru avem un repertoriu „Poveștile din pod”, special pentru micii spectatori. Cu alte cuvinte, dispunem de experiența punerii în scenă a basmelor.
Am vizitat Catedra de teatru, Teatrul de păpuși, Muzeul de literatură și Muzeul teatrului evreiesc de la Iași. Au fost prețioase dialogurile între profesioniștii din lumea teatrului despre tendințele actuale ale scenei contemporane.
–V-ați făcut studiile teatrale în România, la Târgu Mureș. Deci, arta teatrală românească vă este bine cunoscută și apropiată sufletului. Evident că la Iași ați abordat chestiunea unei colaborări mai strânse între teatrele din fosta capitală a Moldovei și din vechea capitală a Bucovinei.
–Am mai fost la Iași cu vreo zece ani în urmă anume cu scopul de a iniția o colaborare. În perioada de timp care a trecut de atunci trupa teatrală de la Iași s-a prezentat cu un spectacol pe scena Teatrului cernăuțean. Acum condițiile sunt foarte complicate – în Ucraina e război, lipsesc finanțele necesare și nu ne putem face planuri mari. Dar, totuși, încercăm. Directorul teatrului nostru, Ivan Butniak, a invitat Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași să participe la Festivalul de comedie teatrală „Aplauzele de aur ale Bucovinei” din anul 2025. Visăm la relații mai strânse cu teatrele din Bălți și Chișinău. Sperăm că va triumfa pacea și ea va da undă verde acestei colaborări spirituale, a conchis actrița cernăuțeană Marina Timcu.
Potrivit spuselor lui Cristian Hadji-Culea, directorul general al Teatrului Național Iași, acest eveniment teatral de anvergură „este o celebrare a istoriei, continuității și performanței primului Teatru Național din România și un prilej de a prezenta invitaților noștri din România și din alte opt țări cele mai apreciate producții montate, în ultima perioadă, pe scenele noastre. În plus, prin evenimentele conexe organizate, manifestarea noastră devine o platformă dinamică de dialog între profesioniștii teatrului de astăzi”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com