Acțiunile Rusiei sunt în contradicție cu apelurile publice pentru negocieri de pace. În ultimele luni, a avut loc o escaladare a ostilităților și o creștere a atacurilor aeriene asupra orașelor. Acest lucru este raportat de RBC-Ucraina cu referire la Memorandumul FMI cu Ucraina.
Potrivit experților Fondului, războiul Rusiei în Ucraina continuă să provoace pierderi umanitare uriașe. Atacurile aeriene, în special cu ajutorul dronelor, s-au intensificat în ultimele luni. Căile maritime din Marea Neagră rămân deschise, în ciuda atacurilor recente asupra navelor de marfă.
„Pe măsură ce se apropie cea de-a treia aniversare a invaziei ruse, consecințele umanitare rămân uluitoare: datele disponibile sugerează că 6,75 milioane de refugiați se află deja în afara Ucrainei, împreună cu semnele recente de creștere a migrației externe; aproape 4 milioane de persoane strămutate intern; aproape 12.000 de civili uciși și aproape 26.000 răniți”, se arată în document.
Potrivit FMI, mai mult de un sfert din populația Ucrainei a fost strămutată, fie ca refugiați, fie în interiorul țării. Conform diferitelor sondaje, majoritatea migranților din străinătate intenționează în continuare să se întoarcă în Ucraina de îndată ce securitatea, factorii economici și condițiile de trai se vor îmbunătăți. Cu toate acestea, ponderea lor este în scădere, reflectând adaptarea continuă a migranților la țările lor gazdă, ceea ce creează un risc de penurie de forță de muncă pentru redresarea postbelică.
În plus, unele rapoarte indică faptul că noile probleme de generare a energiei ar putea duce la o nouă creștere temporară a numărului de refugiați către Europa, se arată în memorandum.
După cum se menționează în document, în pofida condițiilor extrem de dificile create de război, economia Ucrainei a dat dovadă de o rezistență remarcabilă și a crescut cu 4,2% în primele 10 luni ale anului 2024 și se preconizează că va rămâne la aproximativ 4% pentru restul anului.
Potrivit FMI, economia ar putea să se redreseze mai rapid, mai ales dacă situația de securitate se îmbunătățește mai devreme decât se preconizează.
„În același timp, riscurile rămân excepțional de ridicate — escaladarea militară a Rusiei în noiembrie-decembrie nu este în concordanță cu apelurile publice pentru negocieri de pace și provoacă mai multă suferință pentru oameni, mai multe daune și pierderi pentru întreprinderi, precum și o presiune suplimentară asupra cheltuielilor bugetare și nevoi sporite de finanțare”, se arată în memorandum.
La 19 decembrie, Vladimir Putin a declarat: „Suntem întotdeauna pregătiți pentru negocieri și compromisuri. Doar că cealaltă parte a refuzat să negocieze”.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com