La Filarmonica Regională din Cernăuți s-a desfășurat cea de a șaptea ediție a Festivalului de colinde „La Poarta Raiului”, organizat de Centrul Bucovinean de Artă, condus de Iurie Levcic. În mare parte a fost un program de colinde în interpretarea Formației vocal-folclorice „Perla” și a soliștilor ei, care a încununat cel de-al douăzecilea an de activitate. După cum a menționat Iurie Levcic, membrii Formației „Perla” studiază canto la Școala Populară de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” de pe lângă Centrul Bucovinean de Artă. În decursul unui an fiecare dintre ei trebuie să aibă obligatoriu în repertoriul său o colindă, o priceasnă, o doină, un cântec popular românesc și, cine dorește, un cântec de estradă românesc. De aceea „Perla” se poate prezenta oriunde cu un program amplu de colinde.
Cu câteva zile înainte de evoluarea pe scena Filarmonicii din Cernăuți, Formația „Perla” a susținut un program de colinde și cântece românești la Ambasada României de la Kiev, fiind invitată de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Ucraina, Alexandru Victor Micula, la recepția consacrată Zilei Naționale a României.
Tinerii artiști de la „Perla”, care au participat la festivaluri și concursuri în mai multe țări europene, au auzit la Kiev și ecoul războiului din Ucraina. Exact în dimineața când urmau să revină la Cernăuți, capitala Ucrainei a fost atacată de rachetele rusești.
Participanții la Festivalul de colinde „La Poarta Raiului” au fost felicitați de Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, menționând străduința tinerilor artiști de a păstra cântecul și tradiția populară românească. Iurie Levcic, la rândul său, a mulțumit Consulatului General al României la Cernăuți pentru susținere, precum și Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. În cadrul proiectului din anul curent, finanțat de DRP, au fost procurate costume naționale românești de iarnă pentru membrii Formației „Perla”.
Pe scenă Formația „Perla” a fost susținută de colindătorii de la Gimnaziul „Vector” de la Horecea, în frunte cu profesoara lor de muzică, Delia Rusnac. Cu un colind s-a prezentat filiala din Pătrăuții de Sus a Școlii Populare de Artă „Ciprian Porumbescu”, iar cealaltă filială – din Mihoreni, condusă de profesoarele de română Mihaela și Adriana Lupu, a înscenat „Urșii” și „Căiuții”.
S-a prezentat cu două colinde și absolventa Școlii Populare de Artă „Ciprian Porumbescu”, laureata unui prestigios concurs internațional de folclor din Dubai, Anastasia Opaiț. Înainte de aceasta, în munții din Transcarpatia ea s-a filmat într-un clip cu o colindă.
Festivalul de colinde „La Poarta Raiului” a bătut la „poarta sufletului”, dornic de tot ce e frumos și sacru.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com