În Marea Britanie ouăle sunt unul dintre cele mai populare alimente. Consumul acestui aliment a făcut însă obiectul mai multor contraindicații în ultimii ani. Nutriționistul Rhian Stephenson susține că informațiile cu privire la aspectele negative nu sunt valide.
Mai puțin de 80 de calorii. Cu toate acestea, există modalități mai sănătoase de a le consuma decât altele, potrivit experților. Un ou mare are în jur de 78 de calorii, 5,4 g grăsimi, 7,5 g proteine, sare neglijabilă (0,2 g) și nu conține carbohidrați. Ouăle sunt pline de beneficii pentru sănătate, fiind bogate în proteine, o sursă completă de aminoacizi esențiali, bogate în vitamine B, vitamina D și A și colină și o sursă de grăsimi sănătoase, sursă sățioasă, dar săracă în calorii. Ouăle, de asemenea, „conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, de care organismul are nevoie, dar nu le poate produce singur, ceea ce le face o sursă de proteine de înaltă calitate”, a explicat nutriționistul Caroline Farrell.
Surse de proteine. Sunt surse complete de proteine, reduc foamea și aduc beneficii pentru reparația musculară. „Ouăle sunt ieftine, ușor de gătit și extrem de versatile”, spune nutriţionistul Stephenson. De altfel, gălbenușurile de ou „sunt un aliment deosebit de bogat în nutrienți”. „Pe lângă proteine, au și vitamina D și fier, ambele pot fi greu de obținut prin alimente. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în calciu, zinc și potasiu și o cantitate bună de B12, care este deosebit de importantă pentru persoanele care nu consumă pește sau carne”, a mai spus el.
Este mai sănătos să consumi numai albuşul? Unii preferă să gătească cu albușuri de ou, unde se depozitează proteinele. Albușurile au, de asemenea, mai puține calorii decât un ou întreg. Albușul unui ou mare are aproximativ 20 de calorii, cu 4 g de proteine. Un gălbenuș de ou mare conține aproximativ 55 de calorii, 2,7 g de proteine și 4,5 g de grăsimi. „Motivul pentru care oamenii evită gălbenușul este din cauza fricii de grăsimi și colesterol din dietă, despre care acum știm că este nefondat”, spune nutriţionistul Stephenson. Este recomandat însă ca unele persoane cu risc de boli de inimă să folosească mai puține gălbenușuri.
Cele mai sănătoase moduri de preparare a ouălor. Poșate și fierte, sunt modurile de preparare cu cele mai puține calorii. În timp ce ouăle poșate nu adaugă calorii sau grăsimi în plus, fierberea ar putea fi o alegere mai sigură pentru păstrarea vitaminelor și mineralelor. (Adevărul.ro)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com