10 IANUARIE – NUME PE RĂBOJUL ISTORIEI

10 01 IS 2 a

La 10 ianuarie anul 49 î.e.n. Iulius Cezar  traversează Rubiconul,  ocupă Roma și alungă pe Pompeius. Gaius Iulius Caesar a fost un conducător politic și general roman și una dintre cele mai influente și mai controversate personalități din istorie. Rolul său a fost esențial în instaurarea dictaturii la Roma, lichidarea democrației Republicii  și instaurarea Imperiului Roman. A provocat războaie de cucerire fără acordul senatului roman. Cucerirea Galiei, plănuită de Cezar, a inclus sub dominația romană teritorii până la Oceanul Atlantic. În anul 55 î.e.n. Cezar a lansat prima invazie romană în Marea Britanie.   Cezar a ieșit învingător într-un război civil,   devenind dictator al lumii romane, și a inițiat o vastă acțiune de reformare a societății romane și a guvernării acesteia. El s-a proclamat dictator pe viață și a centralizat puternic guvernarea statului slăbit din cauza războiului civil pornit tot de Cezar. Prietenul lui Cezar, Marcus Brutus, complotează pentru a-l asasina, în speranța de a salva republica.

10 01 IS 1

La 10 ianuarie 1661,  Nicolae Milescu a tradus, din grecește, „Cartea cu multe întrebări”.  Nicolae Milescu Spătaru s-a născut în anul 1636. Tatăl său era un aromân refugiat din Peloponez, care a cumpărat mai multe pământuri în Milești, de unde și numele de Milescu. Între anii 1642-1644 a studiat la Școala Domnească Sfinții Trei Ierarhi din Iași. L-a avut profesor pe Gabriel Vlasios, care l-a luat sub aripa sa și i-a convins pe părinții lui Nicolae să-l trimită să învețe la Școala Mare  de pe lângă Patriarhia din Constantinopol.

Părinții au fost de acord, astfel, între anii 1645-1653 a studiat în capitala turcească unde i-a avut colegi pe  Ștefăniță, feciorul lui Vasile Lupu, Dositei, viitorul patriarh al Ierusalimului, și pe Grigorie Ghica, viitorul domn al Moldovei. În anul 1653 s-a întors în Moldova, unde a devenit grămăticul domnitorului Gheorghe Ștefan. După mazilirea acestuia, în anul 1658 Nicolae Milescu a devenit unul din oamenii de încredere al noului domn, Gheorghe Ghica. Cei doi au ajuns atât de apropiați încât în anul 1659, când Gheorghe Ghica a fost mutat în Muntenia, Nicolae Milescu îl urmează. A fost răsplătit cu rangul de mare boier și spătar. În anul 1660 Gheorghe Ghica este mazilit. Nicolae Milescu se întoarce în Moldova, unde domnea fostul său coleg de școală, Ștefăniță, fiul lui Vasile Lupu.  A fost primit cu bucurie și pus printre oamenii de seamă ai Țării. În această perioadă a tradus din greacă „Cartea cu multe întrebări foarte de folos”. În anul următor, domnul Ștefăniță moare, iar Nicolae Milescu merge în Muntenia, unde domnea fostul său coleg, Grigore Ghica. Acesta l-a numit diplomat la Poarta otomană. Cât a stat în Constantinopol Nicolae Milescu Spătaru a tradus integral Sfânta  Scriptură, text care a stat la baza traducerii românești  a Bibliei de la București, tipărită în anul 1688.

La 10 ianuarie 1839, Gheorghe Asachi  publică la Iaşi, în tipografia „Albinei Românești”, lucrarea „Atlas românesc geografic”, format din 8 hărți, primul de acest gen în literatura de specialitate. Gheorghe Asachi s-a născut în martie 1788, la Herța, în nordul Moldovei (azi în Ucraina). A fost un poet, prozator și dramaturg român. Precursor al generației pașoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din întemeietorii nuvelei istorice în literatura română, a condus numeroase reviste literare, a recuperat de la Lemberg (Lviv, unde studiase în tinerețe), manuscrisul „Țiganiadei”, epopeea bufă a lui Ion Budai-Deleanu. A fost îndrumător cultural în domenii diverse: teatru, școală, presă, activitate tipografică. Asachi a fost și unul din întemeietorii „Academiei Mihăilene”.  A fost o personalitate complexă, îndrumător și animator al vieţii artistice și culturale, organizator al „Şcolilor Naționale” din Moldova, unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești. Studiază astronomia și matematicile superioare la Viena (1805-1808) cu celebrul astronom Johann Tobie Bürg, precum și pictura, arheologia și epigrafia la Roma (1808-1812), unde citește literatură italiană și scrie sonete. A făcut cercetări în biblioteca Vaticanului unde descoperă manuscrisul lui Dimitrie Cantemir „Istoria imperiului Otoman”, în traducere engleză, din care a luat motivul „Ștefan cel Mare înaintea Cetății Neamțu”. Marile teme ale istoriei naționale l-au preocupat intens, de la simbioza daco-romană, exprimată în scrierea „Dochia și Traian”, în care G. Călinescu recunoștea chiar sorgintea mitului nostru etnogenetic, până la Mihai Viteazul, ca simbol al demnității românești.

10 01 IS 3

La 10 ianuarie 1979, la Chișinău s-a născut Anna Lesko, cântăreață din România. Anna Lesko este și pictoriță, de origine etnică ucraineană din Republica Moldova, stabilită în România. La vârsta de șaptesprezece ani ea a efectuat o vizită în România, unde a hotărât ulterior să se stabilească. A debutat cu piesa „Cu tine eu” la Festivalul de la Mamaia (2000). În 2002 a apărut primul său material discografic de studio, „Flăcări”, care conține și primul șlagăr al solistei, A„rd în flăcări”. La scurt timp a fost lansat un al doilea album, „Inseparabili”, recompensat cu un disc de aur pentru vânzările înregistrate. În paralel cu activitatea de muziciană, a făcut o pasiune pentru pictură, fiind consiliată în această artă de personalități notabile, precum Sabin Bălașa și Mircea Novac.

10 01 IS 4

La 10 ianuarie 1989 s-a stins din viaţă Valentin Gluşko, savant ucrainean în domeniul energeticii, academician. El primul în lume a creat motorul electrotermic pentru rachete şi pentru complexul spaţial „Energhia” – „Buran”. Motoarele construite de Valentin Gluşko au fost folosite la avioanele Iak-3, Su-6, Su-7, la navele spaţiale „Vostok”, „Voshod” şi „Soiuz”, la staţiile spaţiale „Saliut” şi „Mir”, la sondele care au zburat spre Lună şi alte planete şi la rachetele-purtătoare „Proton”. În total, sub conducerea lui Valentin Gluşko până în anul 1988 au fost create circa 50 motoare cu combustibil lichid pentru rachete şi modificările lor. În prezent motoarele lui Valentin Gluşko sunt aplicate la 17 modele de rachete de luptă şi spaţiale.

10 01 IS 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий