Acuzații grave la adresa lui Cristiano Ronaldo. Fotbalistul ar fi ascuns 150 de milioane de euro în diverse paradisuri fiscale în ultimii şapte ani, prin companii paravan, potrivit Mediapart, o organizaţie care a participat la o anchetă denumită Football Leaks. Atacantul portughez ar fi profitat de un sistem elaborat de evaziune fiscală pus în practică de agentul său, conform L’Equipe.
Jucătorul echipei Real Madrid şi-a vândut la 20 decembrie 2014 drepturile de marketing pentru anii 2015-2020 pentru 74,7 milioane de euro unei companii din Insulele Virgine Britanice. Acest lucru i-a permis să profite de un regim fiscal care a expirat la finalul lui 2014, iar economia estimată a fost de 31 de milioane de euro de impozite neplătite, relatează News.ro.
Portivit El Mundo Deportivo, drepturile de imagine ale lui Ronaldo pentru perioada 2009-2014 fuseseră cumpărate tot de o companie din Insulele Virgine Britanice, pentru 74,8 milioane de euro.
Pentru cele aproape 150 de milioane de euro cât au totalizat cele două tranzacţii, Ronaldo a plătit Fiscului spaniol 5,6 milioane de euro, adică mai puţin de patru la sută.
Mediapart şi partenerii din reţeaua European Investigative Collaborations au avut acces la 18,6 milioane de documente oficiale, prin care se arată că portughezul Jorge Mendes, agentul care îi reprezintă, pe Cristiano Ronaldo, antrenorul Jose Mourinho şi pe atacantul columbian Radamel Falcao, a pus în practică un sistem offshore de evaziune fiscală de o amploare inedită, pentru şapte vedete pe care le reprezintă. Acest sistem a permis ascunderea a 188 de milioane de euro venituri, prin Irlanda, Elveţia, Insulele Virgine Britanice şi Panama.
Radamel Falcao şi-a ascuns o parte din venituri într-un cont din Elveţia, în perioada în care a jucat la Atletico (până în 2013). Circa 1,3 milioane de euro ar fi fost ascunşi în societăţi din Irlanda şi Insuele Britanice Virgine. Jucătorul este anchetat de fiscul spaniol.
Din ancheta European Investigative Collaborations face parte şi un jurnalist al Gazetei Sporturilor, care a oferit informaţii despre anchetă în vineri seară.
La investigaţie au participat 12 publicaţii europene, detalii despre anchetă urmând să fie publicate pe parcursul următoarelor trei săptămâni.