Cozi interminabile la Punctul de Trecere a Frontierei «Porubne». Aglomeraţia şi blocajele întrec orice limită. Sute de maşini înşirate în patru coloane stau zilnic blocate ore în şir în vamă. În plus, şi TIR-urile au format o coadă de câţiva kilometri, şoferii fiind obligaţi să stea în aşteptare câte trei zile la ieşirea din ţară. Cozile infernale sunt provocate de micul trafic de frontieră, care pentru locuitorii din zonă s-a transformat în principala sursă de venit.
Pentru că în Ucraina unele lucruri sunt mai ieftine, neguţătoria a devenit o meserie profitabilă, atât pentru cetăţenii ucraineni, cât şi pentru cei români. Bătrâni, tineri şi chiar copii, trec zilnic frontiera încărcaţi cu tot soiul de marfă, provocând un haos groaznic în vamă. Trec frontiera cu maşini, microbuze şi chiar pe jos. Ultimii îşi dosesc pe sub haine câteva pachete de ţigări şi două sticle de votcă, câştigând la diferenţa de preţ în jur de 300 grivne. Alţii s-au specializat în traficul cu combustibil şi alte mărfuri ca ulei, zahăr, conserve, tărâţe, detergent, şi sau obişnuit să treacă graniţa de câteva ori pe zi. Oamenii sunt furioşi pe autorităţi, pentru că nu s-au ţinut de cuvânt. Anul e pe sfârşite, însă lucrările de construcţie a punctelor de trecere Diachivţi-Racovăţ şi Crasnoilsc-Vicovu de Sus aşa şi nu au fost terminate. Acestea au fost închise în 2010 pentru modernizare, iar UE a alocat în aceste scopuri 5 milioane de euro. Partea română a terminat aceste lucrări şi de ani buni aşteaptă ca şi Ucraina să-şi îndeplinească angajamentele. „Nu înţelegem de ce aceste lucrări durează atât de mult. Le-au dat şi europenii bani, dar nu-i duce capul să ducă aceste lucrări la bun sfârşit. Iarăşi vor să fure. Corupţie mare, ca peste tot în ţara asta”, se indignează o bătrânică durdulie care împreună cu soţul aproape în fiecare zi trece graniţa. „Dacă s-ar deschide vama la Crasna şi Proboteşti, s-ar descărca traficul. Parcă nu-i vamă, ci iadul adevărat”, mai adaugă indignată negustoarea în etate.
Între timp, preşedintele Serviciului Fiscal de Stat din Ucraina, Roman Nasirov, a propus limitarea numărului de trecere a frontierei pentru persoanele fizice, care transportă marfă. în conformitate cu prevederile Codului Vamal, actualmente cetăţenii pot importa bunuri fără taxe în valoare de până la 500 euro şi primi colete în valoare de 150 euro. „Aproape toate obiectele electronice mărunte ajung la consumatorii din Ucraina, fără achitarea taxelor vamale. întrebări apar către aceiaşi cetăţeni care zilnic transportă mărfuri în valoare de 500 euro”, declară R. Nasirov.