Companiile multinaţionale ajung să retragă din ţările în curs de dezvoltare, prin intermediul schemelor de evitare a taxelor, până la 100 de miliarde de dolari anual, anunţă organizaţia caritabilă Oxfam într-un raport dat publicităţii la începutul acestei săptămâni.
Profitul neimpozitat care se scurge către paradisurile fiscale din Olanda, Elveţia, Singapore, Irlanda, Luxembourg, Hong Kong, Cipru, Insulele Bermude, Insulele Cayman, Bahamas, Mauritius, Jersey, Curacao şi Insulele Virgine Britanice ar putea asigura educaţia pentru cei 124 de milioane de copii care nu frecventează în prezent şcoala, arată raportul, citat de Daily Sabah.
La fel, 6 milioane de copii ar putea beneficia de tratament gratuit, dacă sumele respective ar rămâne în bugetele ţărilor supuse sistematic metodelor de evitare a plăţii impozitelor.
Şi nu doar ţările emergente au de suferit de pe urma ingineriilor financiare puse în scenă de corporaţii, ci şi statele dezvoltate, Australia, spre exemplu, pierzând în acest fel 5 miliarde de dolari australieni, în 2014, echivalentul a 3,7 miliarde USD, după cum susţin experţii Oxfam Australia.
De altfel, în urmă cu 25 de ani, media de impozitare în rândul economiilor din grupul G20 era de 40%, în vreme ce astăzi a coborât la mai puţin de 30%..
Din punctul de vedere al experţilor organizaţiei umanitare, aplicarea unor stimulente fiscale neproductive şi risipitoare pentru atragerea corporaţiilor a devenit o modă periculoasă şi des practicată, în special în ţările dezvoltate.
Elveţia, Singapore şi Olanda domină topul paradisurilor fiscale la care apelează multinaţionalele din Australia atunci când vor să facă pierdută urma profitului înregistrat în ţară, apreciază economistul Oxfam, Muheed Jamaldeen.
Guvernul australian a dat publicităţii un raport în care arată că o treime din cele mai mari companii prezente în Australia nu au plătit impozite în anul fiscal 2014-2015, ca urmare a pierderilor raportate.
Sursa: business24.ro