Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii.
În anul precedent, 1.500 de locuitori au regiunii Cernăuţi au decedat din cauza cancerului. Această maladie continuă să rămână principala cauză a mortalităţii în întreaga lume. Potrivit spuselor medicului-şef al Dispensarului oncologic regional, Anatol Gonţa, în ultima perioadă numărul îmbolnăvirilor de cancer a crescut alarmant. În anul precedent au fost diagnosticaţi cu maladii oncologice 1.184 de bărbaţi şi 1.239 de femei. În total, la evidenţa Dispensarului oncologic regional se află 19.678 de persoane, menţionează Anatol Gonţa.
Scopul tuturor tratamentelor împotriva cancerului este de a distruge sau de a îndepărta tumora sau toate celulele canceroase din organismul pacientului. Acest lucru este posibil prin folosirea corectă a tratamentelor adecvate. Tratamentul cancerului este un tratament multimodal, presupune colaborarea dintre chirurg, oncolog, radioterapeut, oncolog medical. Tratamentul este necesar chiar şi în stadiile avansate, pentru a obţine o prelungire a supravieţuirii cu o calitate bună a vieţii. Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptate la summitul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.
Cancerul este una dintre cauzele principale de deces în întreaga lume, potrivit OMS, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. În prezent, 7,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului în întreaga lume, iar, dintre aceștia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30-69 de ani). 1,5 milioane de persoane, care suferă de această boală, ar putea fi salvate, dacă ar fi luate măsuri decisive pentru reducerea deceselor premature.