4 februarie — Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

cancerday

cancerdayZiua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii.
În anul precedent, 1.500 de locuitori au regiunii Cernăuţi au decedat din cauza cancerului. Această maladie continuă să rămână principala cauză a mortalităţii în întreaga lume. Potrivit spuselor medicului-şef al Dispensarului oncologic regional, Anatol Gon­ţa, în ultima perioadă nu­mă­rul îmbolnăvirilor de can­cer a crescut alarmant. În anul precedent au fost diagnosticaţi cu maladii oncologice 1.184 de bărbaţi şi 1.239 de femei. În total, la evidenţa Dispen­sa­rului oncologic regional se află 19.678 de persoane, menţionează Ana­tol Gonţa.
Scopul tuturor tratamentelor împotriva cancerului este de a distruge sau de a îndepărta tumora sau toate celulele canceroase din or­ga­nismul pacientului. Acest lucru este posibil prin folosirea corectă a tratamentelor adecvate. Tra­ta­mentul cancerului este un tratament mul­timodal, presupune colaborarea dintre chirurg, oncolog, radioterapeut, oncolog medical. Tratamentul este necesar chiar şi în stadiile avansate, pentru a obţine o prelungire a supravieţuirii cu o calitate bună a vieţii. Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptate la summitul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, des­fășu­rat la 4 februarie 2000. Acest document consem­nează nece­sitatea unei alianțe puternice între cer­cetători, profesioniști din domeniul sănătății, pa­cien­­ți, guverne, parte­neri din industrie și mass-me­dia în lupta împotriva cancerului.
Cancerul este una dintre cauzele principale de deces în întreaga lume, potrivit OMS, cancerul deter­mină unul din opt de­cese, mai mult decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. În prezent, 7,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului în întrea­ga lume, iar, dintre aceștia, 4 milioane mor pre­matur (cu vârste între 30-69 de ani). 1,5 milioane de persoane, care suferă de această boală, ar putea fi salvate, dacă ar fi luate măsuri decisive pentru redu­cerea deceselor premature.

Добавить комментарий