Crăciunul este una dintre cele mai frumoase zile din an. Tradițiile acestei Sărbători sunt păstrate din generație în generație, dar diferă chiar și în funcție de zonele unei țări. În jurul lumii există multe obiceiuri interesante pentru această perioadă.
Iată câteva dintre lucrurile pe care le fac oamenii din țări precum Austria, Belarus, Ucraina și multe altele în apropierea Crăciunului, potrivit click.ro.
Austria
În Austria, la 4 decembrie, de Sfânta Barbara, o singură crenguță de cireș se așează într-un pahar cu apă. Dacă aceasta înflorește înainte de Ajun, este semn de noroc și o posibilă căsătorie.
Belarus
În Belarus, cocoșul decide! La picioarele femeilor nemăritate se așează grămăjoare de porumb, iar apoi este eliberat un cocoș. Se spune că acesta va alege grămăjoara femei care vi fi următoarea la căsătorie.
Portugalia
În Portugalia, în timpul tradiționalului mic dejun din dimineața de Crăciun, numit Cosoda, se așează la masă un scaun în plus față de numărul mesenilor. Se spune că acolo se pot așeza spiritele celor plecați dintre cei vii.
Marea Britanie
Este una dintre cele mai populare tradiții de Crăciun, pe are au adoptat-o chiar și românii. Din Marea Britanie a secolului al XVIII-lea s-a păstrat, până azi, obiceiul sărutului sub vâsc, care se spune că aduce noroc celor îndrăgostiți.
Ucraina
În Ucraina, una dintre cele mai romantice tradiții de Crăciun este legată chiar de păianjeni. Se spune că auzind plânsetul unei văduve care nu își permitea să decoreze pomul, aceste insecte au început să-și lase pânzele de-a lungul crenguțelor. De-aici provine obiceiul de a ascunde un păianjen în pomul de Crăciun, pentru noroc.
Suedia
În Suedia, desertul de Crăciun, budinca de orez numită Ris a la Malta, are o migdală surpriză. Se spune că cel care o găsește se va căsători pe parcursul anului următor.
Italia
Italienii au o tradiție de Anul Nou pe care mulți dintre o români o urmează cu sfințenie. În noaptea de Revelion, se spune că este bine să purtați lenjerie intimă roșie, pentru a avea noroc în anul ce urmează.
Cehia
În Cehia, femeile singure își testează șansele la căsătorie prin aruncarea unui singur pantof peste umăr. Dacă pantoful aterizează cu vârful spre ușa de la intrare, înseamnă că femeia se va mărita curând.
Finlanda
În Finlanda, de Anul Nou, oamenii se adună și toarnă staniu/cositor topit în găleți cu apă rece. Formele care se conturează sunt folosite pentru a prezice viitorul. Inimile și inelele sunt căutate de cei care vor să aibă noroc în dragoste.
Venezuela
În Venezuela, familiile și cei dragi petrec diminețile din săptămâna precedentă Crăciunului plimbându-se cu patinele cu rotile la Misa de Aguinaldo. Drumurile sunt închise în această perioadă, pentru a evita un eventual accident.
Haiti
Copiii haitieni așază pantofi plini cu paie sub pomul de Crăciun în speranța că Moșul va înlocui încălțările cu cadouri.
Japonia
Japonezii se răsfață de Crăciun așa cum o fac de Sfântul valentin. Cel mai adesea, aceștia merg într-un număr atât de mare la KFC, încât trebuie să facă rezervări pentru a prinde locuri libere.
Groenlanda
Tradiția spune că Ajunul Crăciunului este singura zi în care bărbații inuiți îndeplinesc orice nevoi ale soțiilor lor. Totuși, acest lucru nu durează prea mult, pentru că la ivirea zorilor în dimineața de Crăciun, se descotorosesc, din nou, de orice responsabilitate.
Grecia
În Thessaly, băieții așează o crenguță de cedru deasupra focului, iar fetele o crenguță de cireș albă. Cea care arde mai repede este văzută ca un semn de noroc și o căsătorie în așteptare.
Polonia
În Polonia, în timpul mesei din Ajunul Crăciunului, gospodinele aranjează paie sub fața de masă, pentru a simboliza nașterea lui Iisus Hristos. Musafirii scot, pe rând, paiele: cel verde simbolizează noroc sau căsătorie, iar cel galben aduce încă un an de celibat.