Anul acesta, în legătură cu Sărbătorile de iarnă, pensionarii au început să primească pensiile pe luna ianuarie 2017 la finele lunii decembrie. O astfel de hotărâre a luat Guvernul, pentru a preveni întârzierile cauzate de mai multe zile nelucrătoare de la început de an. În cadrul conferinţei de presă, susţinute zilele acestea de adjunctul şefului Direcţiei principale a Fondului de pensii al Ucrainei în regiunea Cernăuţi, Natalia Mala, a concretizat că pensionarii, care primesc pensii la instituţiile bancare în perioada 4-15 ianuarie 2017, pensia lor va fi transferată pe conturi la 27-29 decembrie. Ea a mai precizat că pensionarii, care din diferite motive nu vor putea primi pensiile pentru ianuarie la sfârşitul lui decembrie la oficiile poştale, le vor putea primi începând cu data de 5 ianuarie.
Restul pensionarilor, care aşteaptă pensiile în perioada 16-25 ianuarie, le vor primi în termenele stabilite. Pentru plătirea pensiilor din ianuarie la finele lunii decembrie sunt prevăzute 10,4 miliarde grivne. Suma totală a pensiilor pentru luna ianuarie este de 22,1 miliarde grivne.
Ce-i aşteaptă pe pensionarii ucraineni în anul 2017? Greutăţi cauzate de reforma pensiilor. În primul rând, majorarea salariului minim până la 3.200 grivne nu înseamnă şi revederea mărimii pensiilor. Şi iarăşi se face o nedreptate faţă de pensionari, faţă de cei care, muncind toată viaţa, au asigurat potenţialul economic al ţării. Nu este vina lor că acest potenţial, unul dintre cele mai mari din Europa la începutul anilor 90, a fost irosit de demnitarii care au căutat să se îmbogăţească pe spatele poporului. Ar fi echitabil ca între mărimea salariului minim şi pensia minimă să nu existe un decalaj vădit. Cu atât mai mult că şi el, salariul minim, nu corespunde în realitate minimului de trai.
Este clar că pensia nu asigură bătrâneţi liniştite, de aceea pensionarii, care au sănătate şi posibilităţi, continuă să muncească. Acest drept le este garantat de lege, dar cu anumite restricţii. Ca şi în anii precedenţi pensionarii care continuă să lucreze pot conta doar pe 85 la sută din mărimea pensiei prevăzute.
În anul 2017 se prevede un deficit al Fondului de pensii în sumă de 156 miliarde grivne, cu 7 la sută mai mult decât în 2016. Problema constă în aceea cum va fi acoperit acest deficit. Fireşte, cea mai simplă şi verificată cale este cea a măririi cotizaţiilor în Fondul de pensii. Dacă în anii precedenţi antreprenorii plăteau impozitul unic când aveau venit, în anul 2017 ei trebuie să plătească acest impozit în fiecare lună, indiferent de au obţinut sau nu venituri.