Se reiau negocierile pentru reunificarea Ciprului

PTgwMCZoYXNoPTUwMWQ1NGY5YWIyZTI1YjhkYWU3YWRkNmUxMzJjOWI4.thumb

Liderii ciprioți grec și turc vor relua luni la Geneva sub egida ONU negocierile văzute ca o șansă istorică de reunificare a insulei mediteraneene, divizată de peste 40 de ani, însă rezultatul rămâne unul incert, relatează AFP și DPA, citate de Agerpres.

Negocierile sunt așteptate să se desfășoare pe parcursul a trei zile. Dacă se vor înregistra progrese substanțiale, o conferință privind Ciprul va avea loc joi, tot la Geneva, „cu participarea în plus a așa-numitelor puteri garante» ale celor două părți ale Ciprului — Grecia, Turcia și Marea Britanie, fostă putere colonială”, a informat ONU.

Sosiți duminică la Geneva, liderul cipriot turc, Mustafa Akinci, și președintele cipriot grec, Nicos Anastasiades, au avut o primă întâlnire informală.

Luni, ei vor fi primiți la ora 08:45 locală (07:45 GMT), de consilierul special al secretarului general al ONU pentru Cipru, Espen Barth Eide.

„Există o șansă reală ca 2017 să fie anul în care ciprioții vor decide ei înșiși să întoarcă pagina istoriei”, a declarat Eide, în urările sale de Anul Noul.

Nicos Anastasiades s-a declarat duminică „încrezător”, în timp ce Mustafa Akinci a declarat că a venit la Geneva «într-un spirit pozitiv».

ONU a depus toate eforturile pentru organizarea procesului de negocieri deschis în mai 2015. Ultima rundă de negocieri s-a soldat cu un eșec pe 22 noiembrie 2016, când Anastasiades și Akinci, reuniți în Elveția, nu au reușit să ajungă la un acord.

Deși au fost de acord să-și reia discuțiile, ambele părți afișează în continuare divergențe profunde cu privire la chestiunile cruciale care trebuie rezolvate pentru a se pune capăt unuia dintre cele mai vechi conflicte din lume: aranjamentele teritoriale și de securitate, restituirea proprietăților etc.

Ciprul, cu circa un milion de locuitori, este divizat de la invadarea în 1974 de către armata turcă a părții de nord a insulei, ca reacție la o lovitură de stat ce a vizat anexarea țării la Grecia.

Republica Cipru, membră a Uniunii Europene din 2004, nu își exercită autoritatea decât în partea de sud, unde trăiesc ciprioții greci. Ciprioții turci locuiesc în nord, unde se află autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara.

Добавить комментарий