Numai rugăciunea ne-a salvat de gloanțe

Screenshot_1

La 17 februarie, Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat decretul corespunzător, conform căruia copământeanului nostru — chirurgul Spitalului central raional Storojineţ Vasile Palii — i-a fost conferit titlul de onoare „Medic emerit al Ucrainei”. Vasile Palii este al 4-lea reprezentant al sferei medicale din raion, căruia i s-a conferit acest titlu onorific. Până în prezent el a fost acordat medicilor Matvei Pleguţa, Lidia Simionova din Storojineţ şi Carmelia Burla din Ciudei.

Profesia a ales-o nu întâmplător

În prezent V. Palii este bine cunoscut în ţinutul storojineţean. Foştii lui pacienţi spun cu siguranţă că este un medic de calificare înaltă. Nu există o statistică a intervenţiilor chirurgicale, pe care le-a avut în cei 30 de ani de activitate. Pacienţii sunt mulţumiţi de rezultatul lor. În toţi aceşti ani a petrecut multe ore la rând în sala de operaţii, luptând pentru viaţa fiecărui pacient. Întotdeauna a aspirat să fie un bun specialist în domeniu şi acest lucru i-a reuşit: este unul dintre cei mai buni chirurgi.

Dl Vasile s-a născut şi a crescut în oră­şelul pitoresc de pe malul Ceremuşului — Vijniţa. După absolvirea şcolii s-a angajat într-o expediţie de geologi, care îşi efectua lucrările pe teritoriul orăşelului Vijniţa, căutând zăcăminte de gaze şi petrol. Tânărul a îndrăgit foarte mult această profesie, discuta cu geologii experimentaţi, care duceau o viaţă nomadă.

Şi-a făcut serviciul militar împreună cu prietenii săi. Pe atunci era un prestigiu să-ţi desfăşori serviciul militar. La început a fost înrolat în unitatea militară aeriară, ce deservea aeroportul „Borispol” din Kiev. Mai apoi a fost expediat în cadrul unui număr limitat de trupe sovietice în Afganistan. Nu s-a aşteptat la aceasta nici el, nici părinţii. Dar ordinul militar nu se discută, el numai se execută.

Din luna mai anul 1981, în cadrul companiei independente de transmisiuni, până în luna noiembrie a participat la acţiunile de luptă. Această perioadă a fost una dintre cele mai dificile din viaţa sa, deoarece împreună cu camarazii de luptă a trecut prin cele mai grele încercări. A fost martorul unor situaţii complicate când nu aveai posibilitate să acorzi ajutor.

— În acele momente de grea cumpănă s-a născut ideea să devin medic-chirurg, recunoaşte dl Vasile. — După părerea mea este una dintre cele mai nobile profesii din lume. îmi vine greu să privesc liniştit suferinţele omeneşti.

Când s-a întors acasă ostaşul-internaţionalist nu a mai ezitat cu alegerea profesiei şi a susţinut examenele de admitere la Institutul de medicină din Cernăuţi. în anul 1990, dl Vasile a fost repartizat, împreună cu soţia Ludmila, medic-oncolog, la serviciu în Spitalul central din Storojineţ, secţia de chirurgie.

Prima operaţie a făcut-o în anul şase de studenţie

Pe când învăţa, dl Vasile încerca să acumuleze cât mai multe cunoştinţe şi deprinderi, deoarece profesia şi-a ales-o în mod conştient, cu sufletul şi inima. De obicei, studenţii nu sunt admişi să facă operaţii de sine stătător. Dar lui V. Palii i-a încredinţat profesorul Fiodor Golovko, în anul şase de studenţie, să înlăture apendicita. Operaţia a fost făcută cu succes. Ia ajutat mult şi stagiul de internatură desfăşurat într-o clinică din regiunea Luţk. La Storojineţ V. Palii a sosit deja cu o oarecare experienţă în domeniu.

Bucuria dlui Vasile Palii sunt nepoţica Caterina şi… schiurile

Cu soţia Ludmila au făcut cunoştin­ ţă pe băncile institutului, l-a căzut dragă fata serioasă, simpatică şi brunetă, care era din regiunea Volyn. S-au căsătorit. Mai apoi a venit pe lume fiul Alexandru. în prezent este medic-stomatolog după ce a absolvit Universitatea Naţională de Medicină „A. A. Bogomoleţ” din Kiev. Sunt bucuroşi şi mândri tinerii bunici de mica nepoţică Catrusea, care are cinci ani­ şori.

În timpul liber dl Vasile iubeşte să pescuiască, să adune ciuperci în pădure, iar în timpul iernii preferă cel mai mult schiul de munte, de care era îndrăgostit încă în anii de şcoală, şi căruia îi rămâne devotat până în prezent.

Medicul are un vis…

Fiecare om are visuri: de cele mai multe ori, legate de îmbunătăţirea situaţiei materiale. Dar, iată, V. Palii doreşte cel mai mult ca domeniul medical să devină mai modern, să fie accesibil fiecărui cetă­ ţean, cu atât mai mult persoanelor cu posibilităţi limitate. Spitalul să fie înzestrat şi echipat cu cele mai moderne utilaje. Aşa este el — domnul Vasile Palii — o persoană energică, experimentată, cu un suflet mare şi o inimă sinceră. Aşa l-au învăţat să fie părinţii: mama, care a lucrat soră medicală la grădiniţă, şi tatăl — şofer la o întreprindere auto (care nu mai e în viaţă). Învăţătura părinţilor îi este utilă pe parcursul întregii sale vieţi.

F. COSTINEAN,

or. Storojineţ

Добавить комментарий