Cultura salciei energetice – secretul unei afaceri de succes pe termen lung

5

5Scumpirea gazului rusesc şi conflictul tot mai acut dintre Rusia şi Ucraina ar trebui să determine autorităţile noastre să apeleze la surse alternative de energie. Energia reprezintã astãzi unul din cele mai importante subiecte ce privesc viitorul þi dezvoltarea majoritãţii statelor.

Când vine vorba despre oportunitățile de afaceri în topul celor mai profitabile culturi intră și salcia energetică. Cu multiple avantaje pen­tru cultivatori și cu perspective excelente pentru viitorul amenințat de scumpirea combustibililor fosili, salcia energetică a început să intre în atenţia agricultorilor. Salcia enegetică este o sursă de energie alternativă, ce poate fi folosită asemenea deşeurilor din lemn, la producerea energiei termice. Prin folosirea ei se pot face economii substanţiale la facturile pentru încălzire. Odată recoltată, salcia energetică este tocată, transformată în butuci mici şi folosită ca sursă energetică atât în centrale termice, cât şi în sobe. Un calcul elementar! Dacă în Ucraina s-ar realiza plantaţii pe 20.000 ha, s-ar obţine o cantitate de 1.000.000 de tone de biomasă, din care se poate obţine 1.000.000 de tone de granule, ceea ce înseamnă o sursă de energie termică de aproximativ 4.900.000 Gkal energie. Deosebit de important este că această sursă este regenerabilă şi ea asigură în mod cert încălzirea a 145.000 de apartamente convenţionale, anual.
Aşadar, salcia energetică reprezintă o cultură care rentează pe suprafețe mijlocii și mari, pornind de la 5-10 hectare și până la 150-200 așa cum există, spre exemplu, în țări ca Germania, Austria, Ungaria, Polonia, Ucraina sau Lituania. În Suedia, țara unde au fost omologate și înregistrate soiurile de salcie energetică, sunt înființate plantații de mii de hectare. În România, atât persoane fizice, cât și firme și instituții au investit deja în salcia energetică pe terenuri de la câteva hectare până la 200-300 ha, existând chiar proiecte pentru plantații de 800-1.000 de hectare.
În Ucraina sunt foarte multe zone propice pentru cultivarea salciei, cu excepţia centrului şi sudului ţării care este mai secetos. Ideea este foarte simplă – ai sădit o plantaţie şi culegi recolta în următorii 20-25 de ani. Pentru un hectar de teren e nevoie de circa 15 mii de puieți de salcie energetică. Aceştia pot fi achizionaţi acum în Ucraina. Un puiet din selecţia suedeză costă în jur de o grivnă, iar din cea poloneză 35 de copeici bucata. Marele avantaj al cultivării salciei energetice este posibilitatea utilizării terenurilor cu umiditate mai ridicată, care nu sunt adecvate pentru alte culturi. Plantarea ei începe din martie. Odată înființată plantația de salcie energetică, investitorul se va bucura să vadă că aceasta se dezvoltă cu creştere rapidă (circa 3-3,5 cm/zi), aducând în primul an 1-3 lăstari şi ajungând la 2-3 m înălţime. Întreţinerea culturii este foarte simplă, o bună parte a lucrărilor fiind executată înainte şi la începutul vegetaţiei: tratament cu ierbicid, arătura adâncă, dezinfectarea solului, plantarea şi combaterea chimică şi mecanică a buruienilor. După primul an, este obligatorie executarea unei recoltări (tăieri), tehnologice, astfel se taie la cca 10 cm deasupra solului cei 1-3 lăstari, astfel se va crea condiția ca din primăvara următoare să se formeze tufa, compusă din peste 10-15 lăstari. În continuare salcia are o dezvoltare rapidă, în anul al doilea tufele aducând 10-15 lăstari, dintre care aproximativ jumătate ating înălţimea de 6-7 m şi diametrul de până la 3-4 cm.

Добавить комментарий