Mărțişoare de la Roşa Stânca

Screenshot_2

Conform vechiului calenar românesc, 1 martie este considerat începutul unui nou an, iar „Mărţişor», după cum scrie un clasic de al nostru, este „luna dintâi».

Simbolul acestei luni, Mărţişorul, împletit de mâinile mamelor, din fir alb şi roşu, a devenit o frumoasă tradiţie la început de martie. El se poartă toată luna şi apoi se leagă la crenguţa unui pom fructifer tânăr, pentru ca acesta să înflorească şi să rodească. În unele localităţi se poartă chiar până în ziua Floriilor şi tot se leagă la pomii fructiferi.

Pe malul iazului, la poalele dealului stâncii bătrâne, în jurul Şcolii de gradul l-ll nr. 17, la colţul Casei de Folclor de la RoşaStânca cresc, înmuguresc şi înfloresc crenguţe de mărţişoare de o frumuseţe nemaipomenită. Gospodinele de la Roşa-Stânca cu braţe gingaşe de mărţişoare înfrumuse­ ţează pieţele şi bisericile din oraşul nostru.

În amiaza zilei de 1 Martie, când soarele strălucea şi lumina curtea şcolii noastre, mulţime de oaspeţi au fost întâmpinaţi de orchestra “Mărţişor” de pe lângă Casa de Folclor de la Roşa-Stânca, condusă de Marian Ceaica şi de directoarea şcolii, dna Ludmila Puşcariova. Printre oaspeţi fiind Consulul General al României la Cernăuţi, doamna Eleonora Moldovan, însoţită de corpul diplomatic, doamnele Elena Cuzmina, adjunct al şefului Secţiei orăşeneşti de învăţământ, Elena Stancus, specialist principal la Secţia orăşenească de învăţământ, Lilia Govomean, metodistă la Institutul postuniversitar de perfecţionare a cadrelor didactice, Ancuţa Bâcu, metodistă a profesorilor de limba şi literatura română. Oaspeţii au sosit în suburbia Roşa Stânca să participe la sărbătoarea „Mărţişorului”.

Adunaţi cu mic cu mare în sala împodobită de sărbătoare au asistat şi au aplaudat un spectacol de primăvară, care a reuşit să pună în valoare tradiţiile şi obiceiurile sărbătoririi Mărţişorului la Roşa Stânca. Spectacolul a cuprins o serie de melodii şi cântece româneşti, o scenetă şi poezii consacrate Mărţişorului. Acest program minunat a fost condus de profesoara de muzică Elvira Maraşciuc.

Oaspeţii au fost încântaţi de un buchet de melodii populare prezentat de orchestra de instrumente populare „Mugurel”, de orchestra de instrumente populare „Măr­ţişor” de la Casa de Folclor de la Roşa Stânca. Cei prezenţi la sărbătoare au fost felicitaţi, oferindu-le Mărţişoare, de către ministrul consilier din cadrul misiunii diplomatice române din Cernăuţi, domnul Ionel Ivan, de consulul Aurelian Rugină, dorindule tuturora o primăvară fericită.

Valentina MARAȘCIUC

proferară de română la Școala medie incompletă nr.17 din or. Cernăuți

Добавить комментарий