Duminică „furtunoasă” la Crasna

Screenshot_1

Nici pe departe nu este vorba de fenomenele naturii, de vântul schimbător de martie, care ba adună nori de ploaie şi ninsoare, ba îi împrăştie, zvântând cărările. Duminica trecută, la Crasna, deşi s-a arătat soarele dintre nori, dar ziua a fost „furtunoasă”. Nemulţumirea localnicilor a atins cele mai înalte cote.

Este rezultatul hotărârii Consiliului Regional din 20 septembrie anul trecut privind darea în folosinţă a terenurilor vânătoreşti din regiune. În conformitate cu concluziile Comisiei permanente pentru protecţia mediului ambiant şi folosirea resurselor naturale, sesiunii Consiliului Regional i i s-a recomandat proiectul hotă­rârii privind excluderea următoarelor sectoare din teritoriul întreprinderilor silvice: Ocolul silvic Laura (cu suprafaţa de 4.155 hectare), Ocolul silvic Pătrăuţii de Sus (6.960 hectare) de la întreprinderea de Stat „Gospodăria silvică Storojineţ”, Ocolul silvic Falkiv (4.277,1 hectare) de la întreprinderea de Stat „Gospodăria silvică Berhomet”. Aceste terenuri au fost coordonate anterior cu gospodăriile silvice specializate de stat ale Complexului agroindustrial al regiunii Cernău­ţi. Astfel, Consiliul Regional a adoptat hotărârea de a transmite acestea şi alte păduri din ţinut în folosinţă pentru gospodăriile vâ­nătoreşti pe un termen de 20 de ani.

Crăsnenii, adunaţi duminică în faţa primăriei orăşelului, au atenţionat că aceste sectoare sunt situate de-a lungul segmentului Frontierei de stat din regiune. Ei s-au arătat a fi foarte indignaţi de faptul că despre aceasta comunitatea lor nu a fost informată şi nimeni nu le-a cerut părerea şi consimţământul. Au făcut o adresare către deputaţii lor în Consiliul Regional, Vasile Liubimschi şi Ştefan Mitric, men­ţionând că sunt categoric împotriva transmiterii terenurilor vână­toreşti de pe teritoriul ocolurilor silvice şi de pe pământurile, aflate în hotarele administrative ale comunităţii, oricăror organizaţii publice şi cer ca acestea să rămână în subordonarea întreprinderilor care s-au folosit de ele până acum. Adresarea a fost semnată de locuitorii comunităţii, deputaţii Consiliului de orăşel şi de vânători.

În timpul discuţiilor furtunoase şi emoţionante celor prezenţi li s-a demonstrat copia Dispoziţiei şefului Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi nr. 98, potrivit căreia pământurile din fondul silvic al întreprinderilor de dezvoltare agroindustrială sunt transmise din proprietatea de stat în cea a comunităţilor din regiunea Cernăuţi. În raionul Storojineţ, bunăoară, asemenea terenuri ocupă o suprafaţă de 15.512 hectare.

Deputatul în Consiliul Regional, Ştefan Mitric, care a fost prezent la adunarea de protest de la Crasna, a explicat astfel situaţia creată:

— Problema a fost examinată de Comisia permanentă pentru protecţia mediului ambiant şi folosirea resurselor naturale, din care face parte deputatul Vasile Liubimschi. El chiar a luat cuvântul la acea şedinţă. Eu, care fac parte din Comisia permanentă pentru învăţământ, am fost obligat să aduc la cunoştinţa locuitorilor din Crasna despre problema abordată, ceea ce am şi făcut. Vineri, la sesiunea Consiliului Regional, voi aduce la cunoştinţa deputaţilor dorinţa crăsnenilor. Poziţia lor este fermă: ori terenurile vânătoreşti de la Laura sunt întoarse fostei întreprinderi — Gospodăriei silvice Storojineţ, ori să fie creat un club al vânătorilor din Crasna, ca el, împreună cu primăria, să fie cofondatorii acestei organizaţii şi să ia în primire terenurile vânătoreşti de la Laura.

În după amiaza zilei de marţi chestiunea dată a fost clarificată definitiv la sediul Consiliului de orăşel de către deputaţii locali, împreună cu primarul comunei unite Crasna — Crăsnişoara Veche, Ştefan Dragun, şi deputatul Consiliului Regional, Ştefan Mitric. S-a decis crearea Clubului de vânători din Crasna, căruia să i se transmită terenurile vânătoreşti din Laura. Iniţiativa crăsnenilor urmează să fie expusă şi apărată de către deputatul Ştefan Mitric la sesiunea de vineri a Consiliului Regional.

Добавить комментарий