Ridichea neagră are proprietăţi coleretice (stimulează secreţia de bilă) şi colagoge (favorizează evacuarea secreţiei biliare în intestine), ceea ce ajută la eliminarea mai rapidă a toxinelor din organism, acţionând la nivelul ficatului.
Ridichea neagră se dă pe răzătoare şi se adaugă în diferite salate.
Seminţele de psyllium au un conţinut ridicat de fibre solubile, cu rol în “curăţirea” intestinului gros. Atunci când ajung în intestine, fibrele absorb toxinele şi le elimină.
Seminţele de psyllium se adaugă în iaurt şi se serveşte dimineaţa.
Păpădia are acţiune diuretică şi depurativă, acţionând mai ales la nivelul ficatului şi al vezicii biliare. De asemenea, păpădia ajută la eliminarea reziduurilor, dar şi a microcalculilor renali.
Decoctul de păpădie se prepară din 2 linguriţe de frunze şi de rădăcini de plantă, care se fierb în 150 ml de apă. Se beau câte 2 căni pe zi.
Mătasea de porumb este recomandată mai ales pentru detoxifierea rinichilor, datorită efectului diuretic. Pentru a prepara un ceai, se pun două linguriţe de mătase de porumb la 300 ml de apă clocotită. Se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Cura se ţine timp de 10 zile în care se beau 2-3 căni de infuzie pe zi.
Merele conţin o substanţă cu efect uşor laxativ, numită sorbitol. Datorită acesteia, curele de detoxifiere care includ şi mere sau suc de aceste fructe, detoxifiază organismul, acţionând cu precădere la nivelul intestinului gros.
(Leacuri şi terapii)