Cea de-a şaptea şedinţă a cenaclului transfrontalier „Maşina cu poeţi” s-a desfăşurat săptămâna trecută la Cernăuţi. Acesta este un fenomen cultural care se desfăşoară din anul 2016 atât în regiunea noastră, cât şi în judeţul Suceava, condus fiind de poetul Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „E. Hurmuzachi”, şi domnişoara Gina Puică, şefa Lectoratului român al Universităţii sucevene „Ştefan cel Mare”, care funcţionează în cadrul Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi.
Invitatul de onoare al Cenaclului, sosit din Suceava a fost Constantul Horbovanu, născut la Suharău, judeţul Botoşani, scrie schiţe umoristice, epigrame, însemnări de trecător (un fel de cugetări). Înainte de 1990, a colaborat cu texte la emisiunile de umor ale Radioului şi Televiziunii române. A obţinut numeroase premii pentru epigrame, scenete şi proză scurtă şi a publicat umor în almanahuri, etc. Este titularul a două volume de autor: „înţelepciunea umorului” (2014) şi „Cu cărţile pe faţă” (2016). ultimul fiind premiat de Centrul Cultural Bucovina, la sfârşitul anului 2016. Membru fondator al Clubului de Iniţiativă Literară (CIL), partener sucevean al cenaclului „Maşina cu poeţi».
Din partea gazdelor, invitat de onoare a fost poetul, jurnalistul şi epigramistul de excepţie. Vasile Bâcu. preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi şi redactor-şef al publicaţiei „Gazeta de Herta”. În vara anului 2016. Vasile Bâcu a devenit laureat al Premiilor „Teiul de Aur” şi „Teiul de Argint”, ediţia a 15-a. Botoşani (premiul pentru publicistică). Iar în 2017, i-a apărut volumul de autor „Motiv de toamnă”, o carte, pe care odată ce o iei în mână. Cu greu mai poate fi lăsată până nu ajungi la ultima filă. Îi interesează în primul rând pe cei care îşi au originile în localitatea Oprişeni, dar, prin conţinut şi măiestria expunerii, este de interes cu mult mai general. Autorul Vasile Bâcu a împlinit anul acesta 50 de ani. Este un om al locului, din localitatea Oprişeni, raionul Elliboca, şi face parte din pleiada de intelectuali, purtător al unei civilizaţii ce vine de departe din timp. De aici şi-au tras seva şi alţi consăteni ai lui, ce prin muncă şi îndă rătnicia de a birui orice greutate, au ajuns printre nemuritorii neamului.
Cristina Gostiuc