În perioada sovietică întâietatea între poeții români din regiunea Cernăuți o deținea Ion Chilaru, redactorul-șef al „Zorilor Bucovinei”. El a scos de sub tipar 12 plachete de versuri, însă coroane de lauri așa și n-a ajuns la acest cântăreț al luminii și baștinei. „Producătorul de ode și imnuri consacrate „forțelor majore” ale erei sovietice” (astfel caracterizat de academicianul Grigore Bostan) a dispărut în umbră, iar în cadrul luminos al timpului a rămas liricul Ion Chilaru cu un vers șoptit cu drag în clipele amiezii: „Ce ramă ar putea/ să încadreze/ un zâmbet, o privire/ și un vers șoptit cu drag,/ și-atâta soare-n/ în clipele amiezii, / sporindu-și nimbul/ pe acest meleag?”. Criticii chelari încă n-au găsit cheia potrivită de la sufletul lui Ion Chilaru.
În amiaza zilei de 5 mai pe edificiul Bibliotecii din Molnița a fost inaugurată placa comemorativă Ion Chilaru, care atestă că biblioteca din satul natal al poetului îi va purta numele. O astfel de hotărâre a fost lansată de șefa bibliotecii, Ludmila Alazăroaie, și adoptată de Consiliul sătesc încă în anul 2014. Și iată că în anul jubileului de 80 de ani al Ion Chilaru vrerea deputaților și consătenilor regretatului poet a fost realizată. La Molnița, cu această ocazie, a fost o adevărată sărbătoare a cărții. La inaugurarea plăcii alături de molniceni au participat confrații de condei ai lui Ion Chilaru, foști subalterni ai săi: Micrea Lutic, Vasile Tărâțeanu, Simion Gociu, tânăra poetă Doina Bojescu, actualul redactor al „Zorilor Bucovinei”, Nicolae Toma, molniceanul, fostul elev al lui Ion Chilaru, activistul public, Petru Grior. Fapta Consiliului sătesc (primar Mihai Malancă) și a Bibliotecii locale (șefă Ludmila Alazăroaie) a fost apreciată de reprezentanții autorităților regionale și raionale, de Consulul General al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan.
După inaugurarea și sfințirea plăcii comemorative a avut prima acțiune în Biblioteca „Ion Chilaru”. Ea a fost consacrată comemorării pedagogului, redactorului-șef al „Zorilor Bucovinei”, poetului Ion Chilaru. Această convorbire la „masa rotundă” a fost intitulată „A trăit printre noi un poet…”. Onorații noștri scriitori – care deținători ai premiilor de mare prestigiu, care la început de cale, au accentuat: comunitatea românească din ținut mai are o datorie față de poetul Ion Chilaru: să adune între coperțile unei cărți cele mai valoroase scrieri ale sale. Iar după cum a observat Vasile Tărâțeanu, inițiativa molnicenilor trebuie urmată și, ca în viitor, alte biblioteci din regiune să poarte numele celor care au scris cu mare inspirație cărți.
Numele lui Ion Chilaru a revenit la Molnița, a revenit imprimat în piatră. La drept vorbind, el niciodată n-a părăsit Molnița — dăinuie în inimile și amintirile consătenilor săi. El plutește în această atmosferă miraculoasă de Florar, care i-a fost atât de familială: „N-am cerut/ Și n-am să cer/ Alte spații/ Sub alt cer./ Alte crânguri/ Și livezi/ Sub înaltele amiezi/ Decât spațiul / Din mine/ Sub aceste / Bolți senine, / Să le știu/ Mereu aproape/ De câmpie/ Și de ape, / De fântână / Cu ghizdele/ Veghind dor, veghind durere”.
Într-adevăr, a trăit printre noi un poet…
Vasile Carlașciuc
Foto: Doina Staric