În cea mai frumoasă lună a anului îşi sărbătoreşte ziua de naştere domnul Radu PETRAŞESCU, directorul Şcolii medii nr. 1 din Ciudei, raionul Storojineţ. Actualul Florar este deosebit pentru el — al 70-lea, care îi înseamnă calea luminoasă a vieţii cu o floare aleasă. Născut în Ropcea, şi-a găsit destinul la Ciudei, în una din cele mai vechi şcoli româneşti din regiune. Aici a creat dinastia de pedagogi Petraşescu şi toată energia sufletului o consacră educaţiei tinerei generaţii, tinde ca instituţia de învăţământ, pe care o conduce, să fie exemplară în toate privinţele. O să-l vedeţi mai la toate manifestările comunităţii româneşti din regiune, împreună cu elevii săi îmbrăcaţi în costume naţionale, care ştiu rostul şi preţul doinei şi verbului matern. Este preocupat şi de problemele satului şi nu fără temei primarul noii comunităţi teritoriale unite Ciudei-Igeşti, domnul Anatolie Piţu, a recunoscut: „Unii oameni la 30 de ani nu au energia pe care o demonstrează Radu Petraşescu la şaptezeci de ani ai săi». Oamenii îl stimează, ţin cont de sfaturile lui şi îi sunt recunoscători pentru grija părintească faţă de fiii şi fiicele Ciudeiului. Dovadă este şi acest mesaj sosit pe adresa „Libertăţii Cuvântului».
Această veche zicală românească se referă la fiecare dintre noi. Putem sfinţi locul prin ceea ce facem, prin comportamentul nostru. Un om adevărat sfinţeşte locul menit pentru el.
Comuna Ciudei, îndeosebi, Şcoala medie nr. 1 s-a ales cu marele noroc să aibă la conducere un Om cu literă mare — acesta este domnul Radu Petraşescu. Dumnealui se află în fruntea şcolii de aproape trei decenii. Acest om cu inimă mare a călăuzit sufletele mai multor generaţii de copii. El posedă la cel mai înalt nivel „arta de ctitor al sufletelor”. Domnul Petraşescu ştie să se pună la dispoziţia copiilor, ştie să glumească cu ei, să le înţeleagă universul… De aici şi marea dragoste a copiilor pentru Domnia sa. Cu stimă îşi amintesc de profesorul drag şi foştii elevi, azi împrăştiaţi prin hune. El este un „Suliomlinski al Ciudeiului”.
De fapt, nici că se putea altfel. Crescut într-o familie de pedagogi, unde tatăl, fratele şi sora mai mare erau pedagogi, domnul Radu a moştenit această profesie. Mama i-a dăruit înţelepciune, bunătate sufletească, omenie şi hărnicie.
După absolvirea celor opt clase la şcoala din Ropcea, tânărul Petraşescu începe viaţa de sine stătătoare, continuându-şi studiile la şcoala din Ciudei. După absolvirea şcolii medii devine student la Institutul pedagogic din Tiraspol. Mare pasionat de geografie, însuşeşte cu uşurinţă materiile înalte şi obţine diplomă cu menţiune de absolvire a Facultăţii de geografie. Primii paşi pe tărâmul pedagogic îi face în satul Cioara din Moldova. Aici câştigă de la bun început stima colegilor, elevilor şi a tuturor localnicilor.
După ce face cu demnitate serviciul militar se întoarce în Bucovina în calitate de profesor de geografie la Ciudei şi Igeşti. Ciudeiul, îndrăgit pe când era încă elev, devine şi mai apropiat. Aici îşi îndeplineşte misiunea de Om pe pământ: construieşte o casă, sădeşte o livadă, creşte şi educă doi copii, se bucură de trei nepoate frumoase ca nişte zâne. Dinastia pedagogilor Petraşescu continuă: profesoară e soţia Domnica, fiica Mariana, nora Maria, nepoata Diana…
Pe lângă toate acestea, domnul Petraşescu desfăşoară o amplă activitate publică, fiind conştient de responsabilitatea misiunii sale. Se simte întotdeauna obligat să observe şi să evalueze, este disponibil de a primi sugestii. Una din calităţile domnului director este aptitudinea de a organiza şi a regiza activitatea şcolii. Datorită conducerii înţelepte a directorului, Şcoala medie nr. 1 din Ciudei este considerată una dintre cele mai bune din raion, şi chiar din regiune.
Ca un adevărat patriot al neamului românesc, domnul Petraşescu este iniţiatorul şi organizatorul multor manifestări culturale: Sărbătoarea Mărţişorului, Ziua costumului naţional, Ziua limbii române, Hramul satului, Sărbătoarea jubiliară a şcolii etc.
Ne uimeşte şi ne bucură domnul Radu cu energia şi hărnicia sa. Prin exemplul său îi mobilizează la fapte bune pe toţi colegii şi elevii şcolii. Se bucură de o stimă deosebită din partea consătenilor. E un bun sfătuitor şi partener cu părinţii elevilor în problemele instruirii şi educaţiei.
În diverse colţuri ale lumii activează foşti elevi ai domnului Petraşescu. Grăuntele sădit cu dragoste de mâna domnului profesor a dat roade bogate. Foştii elevi fac cinste satului natal, şcolii unde au învăţat şi, nu în ultimul rând, stimatului dascăl şi îndrumător, celui care prin munca sa sfinţeşte locul unde activează.
La mijlocul lunii mai, când natura abundă de gingăşie şi frumuseţe, blândul şi harnicul nostru profesor, domnul Radu PETRAŞESCU împlineşte o frumoasă vârstă. Îi dorim să-i fie viaţa fericită şi să se bucure din plin de realizările sale.
Nicolae LUPAŞCU, doctor în ştiinţe economice, profesor la Universitatea Naţională din Chişinău;
Mihail BURUA, doctor în ştiinţe geografice, profesor la Universitatea Naţională din Chişinău;
Gheorghe CUCIUREAN, doctor în ştiinţe geografice, preşedintele Comitetului de stat al Republicii Moldova în chestiunile licenţierii şi acreditării,
— foşti elevi ai Şcolii medii nr. 1 din Ciudei